Cetățeanul turc care l-a ucis pe pilotul avionului rus SU-24 a fost arestat la Izmir

Cetățeanul turc care l-a ucis pe pilotul avionului rus SU-24 a fost arestat la Izmir

Un turc acuzat de Rusia că l-a ucis cu sânge rece pe unul dintre piloții avionului de bombardament rusesc Sukhoi SU-24, doborât în luna noiembrie de avioane F-16 ale armatei turce la granița cu Siria, a fost plasat în arest preventiv la Izmir, dar arestarea sa nu este legată direct de acest incident, motivul invocat fiind posesia ilegală de armă, a anunțat agenția turcă de presă Dogan, citată duminică de AFP.

Cei doi piloți ruși au reușit să se catapulteze, dar unul dintre ei a fost ucis cu focuri de armă de cetățeanul turc plasat acum în arest, Alparslan Celik. Celălalt pilot rus a fost recuperat în urma unei operațiuni a trupelor speciale ruse și siriene.

Celik a fost reținut la sfârșitul lunii martie într-un restaurant din Izmir, împreună cu alte zece persoane. În momentul arestării poliția a confiscat și un Kalașnikov, mai multe pistoale și muniții. Totuși, avocatul său susține că această arestare ar fi motivată politic. Data procesului încă nu a fost stabilită.

Fiu al unui înalt responsabil din Partidul acțiunii naționaliste (MHP), Alparslan Celik a luptat în Siria începând din anul 2014 alături de rebelii turkmeni, o minoritate turcofonă din Siria. În luna ianuarie, el a asistat la funeraliile unui camarad de arme, o apariție publică ce a indignat Moscova.

Doborârea avionului SU-24, despre care Turcia afirmă că a pătruns în spațiul ei aerian, și uciderea pilotului au provocat o gravă criză în relațiile dintre Rusia și Turcia, cu implicații inclusiv asupra relațiilor economice. Autoritățile de la Ankara și-au manifestat voința de a detensiona aceste raporturi, în timp ce Moscova a condiționat normalizarea relațiilor bilaterale de arestarea lui Celik.

AGERPRES/(AS — editor: Sorin Popescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…

4 Vine uraganul? / Cineva se joacă undeva cu soarta Omenirii?

5 Așa o fi?