Charlie Hebdo, un săptămânal mândru că provoacă fără discriminare

Charlie Hebdo, un săptămânal mândru că provoacă fără discriminare

Săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, ținta unui atentat comis miercuri la Paris și soldat cu 12 morți, se mândrește cu faptul că provoacă pe toată lumea în mod egal, fără teamă sau favoruri, comentează DPA.

Ultima postare de pe pagina de Facebook a Charlie Hebdo, publicată cu puțin timp înainte de atac. 

 Caricaturiștii și redactorii extrem de virulenți de la Charlie Hebdo vizează principalele religii, politicieni și celebrități, agitând stindardul libertății de expresie și luând în zeflemea "corectitudinea politică".

Hebdomadarul cu orientare de stânga, publicat în format de ziar, a fost lansat în 1970 și i-a succedat săptămânalului Hara-Kiri, care fusese interzis din cauza conținutului considerat mult prea ofensiv de către autoritățile franceze de la acea vreme.

Charlie Hebdo s-a aflat de multe ori în mijlocul unor scandaluri judiciare, fiind adus în fața instanței pentru defăimare, dar cel mai mult a intrigat publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed în câteva ocazii.

Controversele au apărut în februarie 2006, când Charlie Hebdo a republicat două caricaturi ale profetului Mahomed publicate inițial de cotidianul danez Jyllands Posten. În 2005, în lumea musulmană au izbucnit proteste violente contra Danemarcei după ce Jyllands Posten a publicat benzi desenate în care unul dintre personaje, profetul Mahomed, era caricaturizat. Un atac asupra sediului publicației a fost dejucat de serviciile de securitate daneze în 2010.

Un grup de asociații musulmane a intentat proces contra revistei Charlie Hebdo, în condițiile în care tirajul ediției cu caricaturile cu profetul Mahomed a depășit 500.000 de exemplare, mult peste tirajul obișnuit de 55.000 — 75.000 de exemplare. Instanța franceză a dat însă dreptate revistei Charlie Hebdo, considerând că respectivele caricaturi i-au vizat mai degrabă pe teroriști decât pe musulmani.

În anul 2011, Charlie Hebdo a scos o ediție specială intitulată Sharia Hebdo, după ce în alegerile din Tunisia partidul islamist Ennahda a câștigat cele mai multe voturi. Revista a menționat că 'editorialistul' a fost însuși Mohamed, care a amenințat că 'cine nu va muri de râs va fi pedepsit cu 100 de lovituri de bici'.

În ziua în care publicația a ajuns la chioșcuri, sediul redacției din Paris a Charlie Hebdo a fost ținta unui atac cu sticle incendiare .

În ianuarie anul trecut, revista a publicat o ediție de 64 de pagini care era anunțată drept prima parte a unei serii de caricaturi despre viața profetului Mahomed. ''Dacă oamenii vor să fie șocați, ei vor fi șocați'', afirma la acea vreme redactorul-șef al Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier.

AGERPRES



Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă