Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Charlottesville: Rabinii americani boicotează o conferință telefonică cu Casa Albă

Mai multe mari organizații americane de rabini au denunțat, cu cuvinte neobișnuite de dure, reacția președintelui Donald Trump după violențele rasiste de la Charlottesville, anunțând că ele vor boicota un apel telefonic cu Casei Alba care marchează în mod tradițional sărbătorile evreiești, relatează AFP.

"Cuvintele președintelui au servit celor care promovează antisemitismul, rasismul și xenofobia", se menționează într-un comunicat publicat miercuri de responsabili ai patru importante organizații de rabini care regrupează orientări.

Președintele americane se confruntă cu un val de critici pentru reacția sa după manifestațiile extremei drepte la Charlottesville, în Virginia, unde neonaziști au defilat cu torțe în mâini, strigând "Evreii nu ne vor înlocui!", unii arborând svastici. O tânără femeie, Heather Heyer, și-a pierdut viața în 12 august, când un simpatizant neonazist a intrat cu mașina într-o mulțime de contramanifestanți, făcând în jur de 20 de răniți.

Donald Trump a condamnat imediat după dramă violența venind "din toate părțile", atribuind după câteva zile responsabilitatea "ambelor părți", militanți în favoarea supremației albilor și manifestanți antirasiști.

"Responsabilitatea pentru violențele de la Charlottesville, inclusiv pentru Heather Heyer, nu vine din mai multe părți, ci din una singură: naziști, 'alt-right' (mișcarea de extremă dreaptă americană) și militanții pentru supremația albilor care și-au adus ura într-un oraș liniștit", subliniază comunicatul rabinilor.

De mai mulți ani, Casa Albă și sute de rabini se întrețin înaintea sărbătorilor evreiești de Yom Kippur și a noului an evreiesc Rosh Hashanah în cursul unei conferințe telefonice.

"Noi am conchis că declarațiile președintelui Trump, înainte de și după evenimentele tragice de la Charlottesville sunt lipsite atât de autoritate morală, cât și de empatie pentru victimele urii rasiale și religioase fapt pentru care noi nu putem organiza un astfel de apel telefonic în acest an", explică cele patru asociații ale rabinilor.

Înființată în 1889, "Central Conference of American Rabbis" (CCAR) se declară a fi cea mai veche și mai mare organizație de profil din America de Nord. Rabbinical Assembly (RA) , care susține că are 1.700 de membri, precum și Reconstructionist Rabbinical Association (RRA) și Religious Action Center of Reform Judaism sunt celelalte patru semnatare.

Membri importanți ai anturajului lui Donald Trump de confesiune evreiască, între care fiica și ginerele său, au evitat să intre în virulenta dezbatere declanșată după Charlottesville. Puținii care au vorbit, precum secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, au făcut-o pentru a-l apăra pe președinte.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Adevăratul sondaj pentru Dăncilă și PSD! Gâdea și Antena 3, preș la picioarele lui Iohannis după întâlnirea cu…

2 SCANDAL în PSD! Dăncilă a negociat cu frații Ciocan preluarea organizației de la Olt! Stănescu a aflat și a lu…

3 Urmează ultima etapă / ELIMINAREA PĂPUȘARILOR care-au condus România din umbră! Anunțul făcut de un cunoscut ju…

4 Derută șobolănească la Antena 3! Bunicul Luizei l-a făcut muci în direct pe Nicolicea! R.Dumitrescu mai că făc…

5 CULISE / De ce tace Iordache? Păi șeful de la Permise e omul lui. Dar și nașul avocatei lui Dincă! Cumpănașule, …

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă