Chimcomplex Borzești anunță că se pregătește să depună o ofertă pentru cumpărarea Oltchim

Chimcomplex Borzești anunță că se pregătește să depună o ofertă pentru cumpărarea Oltchim

Chimcomplex Borzești anunță că a finalizat auditarea Oltchim și că se pregătește pentru depunerea unei oferte în vederea preluării activelor funcționale ale combinatului din Râmnicu Vâlcea, potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni, AGERPRES. Chimcomplex face parte din grupul de firme SCR, controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza.

"În cadrul acestui proces au fost angrenate echipe de specialiști din cadrul parteneriatului creat de Chimcomplex cu Tricon Energy SUA — cel mai mare trader internațional în domeniu, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde dolari, E.ON Germania — divizia producție energie electrică, Raiffeisen Bank și fonduri de investiții. În urma finalizării auditului, conducerea Chimcomplex a anunțat că se pregătește să depună o ofertă pentru preluarea activelor funcționale ale Oltchim", se arată în comunicat.

În acest sens, președintele Consiliului de Administrație al SC Chimcomplex SA Borzești, Virgiliu Băncilă, a convocat luni Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA), în vederea aprobării și participării societății la procesul de achiziționare a activelor Oltchim.

Potrivit comunicatului, Chimcomplex, împreună cu Oltchim, vor înființa Compania Națională de Chimie, companie ce va repoziționa România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forța comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate.

'Cred că România merită să aibă o companie puternică în Europa, măcar în planul industriei chimice. Noi, românii, avem școli de chimie, universități de renume și cercetători dedicați; apoi țara are resurse minerale care, decât să urmeze calea exportului, mai bine să fie procesate prin chimizare în țară. Astfel, se asigură locuri de muncă, taxe pentru stat și o perspectiva mai bună pentru întreaga economie a României', a declarat Virgiliu Băncilă, citat în comunicat.

La finele lunii ianuarie, reprezentanții Oltchim au declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că au primit trei scrisori de intenție pentru privatizare din partea unei companii din China și a două din România.

"Compania chineză Junlun nu și-a pierdut interesul pentru a achiziționa Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului și ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală. Pe de altă parte, partea chineză preferă să nu se facă publice prea multe aspecte înainte de a se întâmpla ceva concret pe această temă. Însă interesul încă există și vor veni în luna martie într-o vizită la Vâlcea", a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.

În plus, mai există alte două firme românești interesate de preluarea combinatului, a adăugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat să dea vreun nume, însă a precizat că este vorba despre un consorțiu de companii și de o firmă de pe piața de capital.

"În afară de acești investitori, care au trimis scrisori de intenție, nu s-a mai arătat nimeni interesat să preia Oltchim. Doar cei trei", a mai spus Piperea.

Pe lângă compania chineză Junlun Petroleum, anii trecuți și-au manifestat dorința de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investiții SIF Transilvania, compania Chimcomplex, deținută de omul de afaceri Ștefan Vuza, dar și compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...