China a pregătit un plan de pace pentru Ucraina: Reacția Kievului și a Berlinului

China a pregătit un plan de pace pentru Ucraina: Reacția Kievului și a Berlinului

Șeful diplomației ucrainene Dmitro Kuleba a exclus categoric orice eventuală cedare de teritoriu de către ţara sa în schimbul păcii. Omoloaga sa germană Annalena Baerbock a exprimat aceeași poziție. Aceste reacții vin după ce China a anunțat că a pregătit un set de propuneri de pace în Ucraina.

Dmitro Kuleba la Conferința de Securitate de la Muenchen FOTO EPA-EFE

„Un rol jucat de China în căutarea păcii este în interesul Ucrainei, dar integritatea teritorială a ţării noastre nu este negociabilă”, a spus Kuleba în faţa jurnaliştilor prezenţi sâmbătă la Conferinţa de Securitate de la Muenchen.

„Nicio concesie şi niciun compromis nu sunt posibile cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei sau a oricărei alte ţări din lume”, a subliniat ministrul de Externe al Ucrainei.

Kuleba a insistat Ucraina nu va ceda nici măcar un metru pătrat din teritoriul său.

La rândul ei, Annalena Baerbock a lăudat sâmbătă intenţia Chinei de a prezenta o iniţiativă de pace pentru a se pune capăt războiului din Ucraina, dar a respins orice eventuală concesie teritorială făcută Rusiei.

O pace justă presupune că „cineva care a încălcat integritatea teritorială, mai precis Rusia, îşi retrage trupele din ţara ocupată”, a declarat șefa diplomației german în discursul pe care l-a susținut la Conferinţa de Securitate de la Muenchen.

„Pacea mondială se bazează exact pe faptul că noi toţi recunoaştem integritatea teritorială şi suveranitatea fiecărei ţări”, a precizat ministrul german.

Poziţia Germaniei este aceea că, fără o retragere completă forțelor armate rusești din Ucraina, nu există nicio şansă de încheiere a conflictului. Toate cererile de încetare a războiului prin cedarea de teritorii Rusiei sunt inacceptabile, a subliniat Annalena Baerbock.

Prezent la Muenchen, fostul ministru de Externe al Chinei Wang Yi a anunţat că Beijingul va prezenta în curând un plan de pace pentru Ucraina, dar nu a oferit alte detalii în acest sens. Oficialitatea chineză se va deplasa direct la Moscova după Conferinţa de Securitate de la Munchen, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...