China prezintă în premieră avionul "invizibil" J-20 la cea mai mare expoziție aviatică din țară

China prezintă în premieră avionul "invizibil" J-20 la cea mai mare expoziție aviatică din țară

China a prezentat în premieră avionul de luptă "invizibil" Chengdu J-20 în deschiderea celei mai mari expoziții aviatice din țară, care a început marți la Zhuhai, relatează Reuters.

Airshow China oferă Beijingului o oportunitate de a-și etala ambițiile în domeniul aerospațial civil și în cel militar, în condițiile în care se estimează că piața aviatică din China o va depăși pe cea din SUA în următorul deceniu.

Două avioane de luptă J-20 au trecut pe deasupra demnitarilor, a sutelor de spectatori și a oficialilor din industria aviatică prezenți la ceremonia de deschidere într-un survol de 60 de secunde, generând un zgomot asurzitor care a fost întâmpinat cu strigăte și aplauze și care a declanșat alarmele autoturismelor din parcare.

'Este în mod clar un mare pas înainte pentru capacitatea de luptă a Chinei', a declarat Bradley Perrett de la Aviation Week, un observator veteran al evoluțiilor din domeniu în China.

Analiștii spun că este prea devreme pentru a spune în ce măsură noul avion de luptă chinez este pe măsura capacităților de evitare a radarului ale Lockheed Martin F-22 Raptor, dezvoltat de Forțele aeriene americane și cea mai asemănătoare variantă a J-20, sau ale ultimului avion de asalt intrat în arsenalul SUA, Lockheed F-35.

Imaginile neoficiale cu prototipul J-20 au alimentat discuții privind balanța de putere din regiune încă de când au apărut prima dată, în 2010. Experții susțin că China a rafinat designul în speranța de a reduce decalajul față de Washington.

Cao Qingfeng, un inginer din domeniul aviației, a declarat după ce a urmărit survolul avioanelor J-20 că acesta este o demonstrație 'uluitoare' a dezvoltării industriei și producției aeronautice din China, fapt cu care oficialii occidentali au fost de acord.

'Asta arată că acum au încredere să le prezinte în public', a declarat un oficial din industria occidentală care urmărește expoziția bienală de la lansarea sa, în urmă cu 20 de ani. 'Acesta este un avion pentru China într-un mod în care J-31 nu este, este acela pe care îl dezvoltă pentru ei', a adăugat el. Avionul de tip J-31 destinat în principal exportului a fost prezentat în premieră la expoziția de la Zhuhai din 2014.

Președintele chinez Xi Jinping a făcut eforturi pentru consolidarea forțelor armate în contextul în care China își asumă un rol mai activ în regiune, în special în Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est, notează Reuters.

Nu se știe când sau dacă avionul 'invizibil' J-20 va fi expus după survolul demonstrativ sau dacă directorilor de companii străine și ziariștilor li se va permite să arunce o privire de aproape pentru a evalua eficiența noului model, în condițiile în care unii observatori străini au pus sub semnul întrebării capabilitățile sale de a fi 'invizibil' pentru radar.

Pe lângă ultimele sisteme de armament chineze, radare și drone va fi prezentat și transportorul militar strategic Xian Y-20 și ceea ce organizatorii susțin că este cel mai mare avion amfibie acum în producție, AG600.

'Ambarcațiunea zburătoare' este promovată oficial ca una de stingere de incendiilor și pentru căutare și salvare, dar analiștii observă că AG600 — prezentat în premieră la zece zile după ce tribunalul de la Haga a adoptat o decizie împotriva pretențiilor Chinei la teritorii din Marea Chinei de sud în luna iulie — este foarte potrivit pentru aprovizionarea avanposturilor militare din zonele disputate.

Este notabilă absența de la eveniment a avionului de pasageri Comac C919, menit să concureze cu Airbus Group în Europa și cu Boeing Co în SUA, rivalele care domină livrările globale de avioane de linie.

Avionul C919 cu 150 de locuri este programat să efectueze un prim zbor în acest an, după mai multe amânări, dar surse din domeniul industriei aviației susțin că în cele din urmă zborul va avea loc în 2017, cu trei ani întârziere față de planificarea inițială.

Între timp, Airbus și Boeing continuă să se extindă în China, fiind anunțată recent construcția de noi unități de producție. Boeing ar urma să anunțe un parteneriat cu un nou furnizor local la expoziția aviatică, care durează până la 6 noiembrie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...