China: Xi Jinping îi aduce un omagiu lui Mao, în ajunul aniversării regimului

Preşedintele chinez Xi Jinping a adus un omagiu luni predecesorului său Mao Tze-dun, pentru moştenirea controversată, în ajunul sărbătoririi a 70 de ani de către regimul comunist, relatează France Presse.

Însoţit de demnitari ai regimului, actualul preşedinte, descris uneori ca cel mai puternic lider chinez de la Mao (1949-1976), s-a dus la mausoleul din uriaşa Piaţă Tiananmen, în inima Beijingului, unde este conservată mumia fondatorului Chinei comuniste.

Xi Jinping s-a înclinat de trei ori, a informat agenţia China Nouă (Xinhua). Nicio imagine a ceremoniei nu a fost însă difuzată.

Omagiul liderilor chinezi adus "marelui cârmaci", responsabil pentru moartea a milioane de compatrioţi prin campaniile sale politice controversate, sunt destul de rare, notează AFP.

Xi Jinping s-a înclinat în faţa mumiei lui Mao ultima dată în 2013, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea sa.

Preşedintele Xi va prezida marţi celebrarea celei de-a 70-a aniversări în Piaţa Tiananmen, unde Mao a proclamat Republica Populară la 1 octombrie 1949, la sfârşitul războiului civil. O gigantică paradă civilă şi militară este planificată.

După moartea lui Mao, Partidul Comunist Chinez (CCP) la putere a angajat ţara într-o politică de reforme economice contrastând cu colectivismul impus anterior.

PCC şi-a dat verdictul asupra bilanţului maoist rezumându-l cu formula "două treimi pozitiv, o treime negativ".

Public, mărturiile critice despre această perioadă rămân rare în China.

După vizita sa la mausoleu, Xi Jinping a depus luni o coroană de flori la "Monumentul Eroilor Poporului", o coloană care se ridică în centrul Pieţei Tiananmen - chiar acolo unde ultimii protestatari ai "Primăverii de la Beijing" s-au refugiat în timpul sângeroasei represiuni militare din 1989. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Scenariul 4 / Profesorul Rafila despre direcția epidemiei, capcanele statisticii, mutația virusului și medicamen…

2 Coronavirus / Numărul de cazuri noi încetinește clar de o săptămână în Italia, Franța și Spania, unde populația…

3 Ea este doctorița dezertoare din Orăștie. „Nu am de ce să mă explic lumii”

4 Medic român din Milano / „Culegem roadele faptului că în 30 de ani am făcut doar crâşme şi biserici”

5 Rareş Bogdan / În unele zone rurale se circulă ca vodă prin lobodă. Vela să-şi pună la treabă toţi miliţienii

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există