China: Xi Jinping îi aduce un omagiu lui Mao, în ajunul aniversării regimului

China: Xi Jinping îi aduce un omagiu lui Mao, în ajunul aniversării regimului

Preşedintele chinez Xi Jinping a adus un omagiu luni predecesorului său Mao Tze-dun, pentru moştenirea controversată, în ajunul sărbătoririi a 70 de ani de către regimul comunist, relatează France Presse.

Însoţit de demnitari ai regimului, actualul preşedinte, descris uneori ca cel mai puternic lider chinez de la Mao (1949-1976), s-a dus la mausoleul din uriaşa Piaţă Tiananmen, în inima Beijingului, unde este conservată mumia fondatorului Chinei comuniste.

Xi Jinping s-a înclinat de trei ori, a informat agenţia China Nouă (Xinhua). Nicio imagine a ceremoniei nu a fost însă difuzată.

Omagiul liderilor chinezi adus "marelui cârmaci", responsabil pentru moartea a milioane de compatrioţi prin campaniile sale politice controversate, sunt destul de rare, notează AFP.

Xi Jinping s-a înclinat în faţa mumiei lui Mao ultima dată în 2013, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea sa.

Preşedintele Xi va prezida marţi celebrarea celei de-a 70-a aniversări în Piaţa Tiananmen, unde Mao a proclamat Republica Populară la 1 octombrie 1949, la sfârşitul războiului civil. O gigantică paradă civilă şi militară este planificată.

După moartea lui Mao, Partidul Comunist Chinez (CCP) la putere a angajat ţara într-o politică de reforme economice contrastând cu colectivismul impus anterior.

PCC şi-a dat verdictul asupra bilanţului maoist rezumându-l cu formula "două treimi pozitiv, o treime negativ".

Public, mărturiile critice despre această perioadă rămân rare în China.

După vizita sa la mausoleu, Xi Jinping a depus luni o coroană de flori la "Monumentul Eroilor Poporului", o coloană care se ridică în centrul Pieţei Tiananmen - chiar acolo unde ultimii protestatari ai "Primăverii de la Beijing" s-au refugiat în timpul sângeroasei represiuni militare din 1989. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal online / Denise Rifai contraatacă „sexual”: „Nu vă căutați acum în pantaloni căci nu veți găsi mare lucru!”

2 Alexandra Stan, în centrul unui scandal cu iz moral și sexual!

3 O imagine care va aduce gheață în chiloții multor pesediști...

4 Generalul Coldea, filat și fotografiat pe aeroportul din Geneva și în avion...

5 Simplă speculație de presă?