Chiriac (CONAF): Până la sfârşitul pandemiei, au apus vremurile în care ne alegeam vacanţele în funcţie de destinaţia preferată

Chiriac (CONAF): Până la sfârşitul pandemiei, au apus vremurile în care ne alegeam vacanţele în funcţie de destinaţia preferată

Vremurile în care turiştii îşi alegeau vacanţele în funcţie de destinaţia preferată au apus, până când va fi declarat finalul pandemiei, a declarat preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Cristina Chiriac, în contextul organizării, joi, de către asociaţia patronală, a primei întâlniri din cadrul proiectului naţional "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", potrivit unui comunicat al CONAF.

"Este clar că până nu va fi declarat sfârşitul pandemiei, vremurile în care alegem vacanţele în funcţie de destinaţia în care ne-ar plăcea să fim sau în funcţie de atracţiile turistice pe care am vrea să le vedem au apus, ceea ce impune un plan de acţiune şi o listă de intervenţii. Pandemia a scos la suprafaţă toate vulnerabilităţile economiei româneşti, fie că vorbim de migraţie, forţă de muncă calificată sau parteneriat public - privat şi tocmai de aceea se impune să acţionăm imediat", a menţionat Cristina Chiriac, în prezentarea evenimentului care debutează joi.

CONAF, alături de Asociaţia de Dezvoltare Durabilă Constanţa, Asociaţia Naţională a Antreprenorilor, Alianţa pentru Turism şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa organizează proiectul naţional "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate", care va demara joi la Constanţa.

Demersul vine în sprijinul operatorilor din turism şi servicii conexe, în vederea identificării de soluţii la problemele cu care aceştia se confruntă şi cu scopul poziţionării turismului românesc pe axa de dezvoltare sustenabilă.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin subliniază că a iniţiat acest proiect naţional în contextul în care turismul, lovit crunt de criza coronavirus, caută soluţii pentru revenirea la normalitate.

Aproximativ 27 de milioane de oameni activează în Europa în acest sector, care reprezintă în jur de 10% din produsul intern brut al UE.

Astfel, destinaţia turistică Europa a primit cu 66% mai puţini turişti internaţionali în prima jumătate a anului 2020 şi cu 97% mai puţini în a doua jumătate, conform datelor Parlamentului European, potrivit comunicatului CONAF.

Preşedintele CONAF a explicat că proiectul "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate" este un instrument de relansare a turismului românesc.

"'Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate' nu este doar un proiect, este un instrument de relansare a turismului românesc şi de includere a acestuia în strategia de dezvoltare durabilă, ca axă de dezvoltare cu potenţial imens la nivel naţional. Însă, pentru a reuşi acest lucru, sunt necesare investiţii publice şi private în infrastructură, digitalizarea şi modernizarea sectorului, trebuie avute în vedere măsuri fiscale de stimulare şi, nu în ultimul rând, corelarea pieţei forţei de muncă cu nevoile reale din sector. În cadrul proiectului 'Pactul pentru Muncă' am identificat problema principală cu care se confruntă industria: deficitul forţei de muncă calificată. Ca urmare, este nevoie de profesionalizarea şi calificarea personalului, concomitent cu taxarea corespunzătoare pe forţa de muncă, pentru a reduce concurenţa neloială şi a stimula dezvoltarea industriei turistice. Ne dorim un parteneriat echitabil cu reprezentanţii industriei, cu autorităţile publice locale şi centrale pentru că doar împreună putem să conlucrăm pentru a poziţiona turismul românesc ca axă de dezvoltare economică de durată", a afirmat Cristina Chiriac.

La rândul său, preşedintele Alianţei pentru Turism, Dragoş Anastasiu, a arătat că unul dintre obiectivele organizaţiei sale este aducerea în ţară, ca turişti, a celor aproximativ 5 milioane de români din diaspora.

"Trebuie găsite soluţii la problemele reale cu care ne confruntăm: este foarte important să ne promovăm online şi offline, dar să nu uitam că Diaspora este mult mai numeroasă şi motivată, astfel cei 5.000.000 de români din afara graniţelor pot face mult mai mult decât toţi ceilalţi la un loc, dacă reuşim să îi aducem în România în vacanţe. Potenţialul României este imens, trebuie doar să avem capacitatea de a ne diversifica, de a oferi alternative în perioadele când sezonul estival se încheie. Cred că în afară de munte şi de mare, ţara noastră poate oferi turiştilor servicii de spa, wellness, turism religios şi, de ce nu, cel medical", a declarat Dragoş Anastasiu.

Dezbaterea publică de joi de la Constanţa va fi urmată de o ediţie a proiectului "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate" care va avea loc pe 2 septembrie la Braşov, apoi pe 15 septembrie la Suceava, după care evenimentul se va muta la Vâlcea, Bucureşti şi Cluj.

Evenimentul "Turismul Românesc: Între impas şi oportunitate" este organizat în cadrul proiectului "Pactul pentru Muncă", iniţiativă demarată în 2019 de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin împreună cu Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), unul dintre cele mai ample proiectele de anvergură ce a dezbătut problematica deficitului forţei de muncă.

CONAF este singura confederaţie care susţine şi promovează antreprenoriatul feminin şi care are ca obiectiv apărarea drepturilor şi intereselor economice, sociale, financiare, juridice şi culturale ale femeilor de afaceri în relaţiile cu autorităţile publice şi dezvoltarea unor relaţii de afaceri. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria