Chirițoiu: Legea privind produsele alimentare este foarte complicată și va genera discuții ample privind aplicarea ei

Chirițoiu: Legea privind produsele alimentare este foarte complicată și va genera discuții ample privind aplicarea ei

Legea privind comercializarea produselor alimentare este foarte complicată și va genera discuții ample cu privire la modul în care va fi aplicată, a declarat, marți, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

"Este o lege foarte complicată și cred că va trebui să discutăm mult în privința modului în care o aplicăm. (...) Eu nu sunt lămurit: 51% pe ce luăm, pe fiecare magazin, pe toate magazinele dintr-un lanț, pe lună, pe trimestru, pe an, nu știu... Deci foarte multe detalii rămân a fi stabilite în normele de aplicare a legii, cred că acolo se va muta discuția și va fi destul de complicată. Trebuie să facem un mecanism care să nu fie nici excesiv de birocratic, care să ducă la atingerea obiectivelor legii, dar, în același timp, fără a fi extrem de complicat și birocratic", a spus Chirițoiu.

El a adăugat că nu se știe deocamdată ce se va întâmpla, de exemplu, într-o perioadă de criză, când nu vor exista produse sau recolta va fi una slabă. "Ministerul Agriculturii, cu sprijinul nostru, va trebui să elaboreze foarte multe reguli pentru punerea în practică a acestei legi", a susținut oficialul Concurenței.

Chirițoiu a mai spus că această lege respectă legislația europeană de concurență, atâta vreme cât nu prevede expres ca produsele de fie românești, ci conține sintagma "lanțul scurt".

"Ce ne-a spus nouă Guvernul este că e bine pentru clienți să existe un procent mare de produse care vin pe lanțul scurt, adică produse care nu au mulți intermediari și sunt, în acest fel, mai proaspete, sunt produse care nu au circulat mult și nu au traversat Europa. Dacă este un argument legat de sănătatea publică și de bunăstarea consumatorului, acesta este un argument pe care noi l-am acceptat. Noi am obiectat numai la prevederea expresă privind procentajul de produse românești, ceea ce, în viziunea noastră, ar reprezenta o încălcare a regulilor europene. Dacă nu spunem că este vorba de produse românești, ci de produse care sunt pe lanțul scurt, atunci nu credem că este o problemă legată de legislația europeană de concurență. Dacă vorbim de lanțul scurt, atunci vorbim de interese legate în special de protecția sănătății populației și atunci aduci un beneficiu consumatorilor și nu este vorba de o încălcare a regulilor de concurență", a subliniat președintele Consiliului Concurenței.

Întrebat dacă producătorii locali vor fi astfel avantajați, el a răspuns: "Dacă fac produse care sunt proaspete și sunt bune pentru populație, populația este avantajată".
"Iar, dacă datorită faptului că populația este avantajată sunt și ei avantajați, foarte bine, acum n-o să facem rău populației numai de dragul de a nu-i avantaja pe unii sau pe alții", a adăugat el.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni legea prin care magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt, iar supermarketurile vor funcționa în continuare și în weekend.

Potrivit legii, "lanțul scurt de aprovizionare este un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local și regional și relații strânse între producători, procesatori și comercianți".

Legea stabilește că pe etichetele produselor din carne proaspătă trebuie trecută țara de proveniență a cărnii, iar pe produsele procesate din carne trebuie trecut procentajul de carne din România conținut de acestea.

Potrivit actului normativ, "comercianții — persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare".

Legea spune că excepție fac comercianții cu o cifră de afaceri de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Metodologia de desfășurare a acțiunilor privind lanțul scurt de aprovizionare va fi aprobă prin hotărâre de Guvern.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”