Christian Ciocan: Ingerinţa politicului a dus la deprofesionalizarea poliţiştilor

Christian Ciocan: Ingerinţa politicului a dus la deprofesionalizarea poliţiştilor

Demilitarizarea poliţiştilor şi numirea politică a ministrului a dus la deprofesionalizarea poliţiştilor, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Christian Ciocan, purtător de cuvânt al Federaţiei Sindicatelor Democratice a Poliţiştilor din România şi a Uniunii Naţionale a Militarilor şi Poliţiştilor Mihai Viteazu.

El a dat astfel o replică declaraţiilor ministrului Economiei, Niculae Bădălău, care a afirmat că poliţiştii trebuie să asigure siguranţa cetăţeanului, să-şi facă datoria şi să nu mai fie "leneşi" şi "aroganţi".

"Atâta timp cât poliţia a fost militară, nu au existat asemenea probleme, dar odată cu demilitarizarea şi numirea unui ministru politic, coincidenţă sau nu, iată că au apărut o serie de probleme şi s-a ajuns la situaţia de azi. Practic, ingerinţa politicului a dus la deprofesionalizarea poliţiştilor, la demotivarea acestora, la timorarea lor. Îl invităm pe domnul ministru Bădălău să cunoască sistemul poliţienesc din interior şi de la profesionişti. Am înfiinţat această asociaţie văzând problemele din sistemului, la fel şi uniunea care reuneşte militarii şi poliţiştii. Noi am oferit soluţii Guvernului şi preşedintelui pentru remedierea acestor deficienţe. Suntem în continuare la dispoziţia lor", a precizat Ciocan.

El a mai spus că poliţiştii sunt funcţionari publici cu statut special, care apără drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Anterior, tot joi, Bădălău a afirmat, la Giurgiu, că poliţiştii trebuie să asigure siguranţa cetăţeanului, să-şi facă datoria şi să nu mai fie "leneşi" şi "aroganţi".

"Am văzut în presă tot felul de minuni faţă de Serviciul Permise Giurgiu, consider că este un lucru extrem de urât, (...) nu-mi doresc ca Giurgiu să iasă în presa naţională cu evenimente de acest gen, ar trebui mult mai multă exigenţă şi prefectul să-şi facă datoria mult mai mult (...) Ne afectează când unul căruia escrocii ăia i-au dat permis fără să ştie să citească sau să aibă aptitudinile necesare ne calcă pe stradă. Singura relaţie a mea cu poliţia este să nu-mi ia permisul sau să nu plătesc amenzi la RAR, altfel nici nu-i cunosc şi nu mă interesează, dar ca senator pe mine mă interesează ca ei să asigure siguranţa cetăţeanului, copiii noştri să fie în siguranţă, să-şi facă datoria, să nu mai fie leneşi, să nu mai fie aroganţi (...). Mă uitam acum câţi copii morţi, nu-i găsesc, spargerea aia la mine e poveste, s-a încheiat, sunt trecute la pierderi, încep să am o decepţie, o dezamăgire, deşi ca ministru, făcând parte dintr-un guvern, nu ar trebui să spun lucrul ăsta, dar încep să cred că pur şi simplu oamenii ăştia îşi iau salarii degeaba", a precizat Niculae Bădălău.

El a afirmat că a discutat cu primarii din judeţ şi a aflat că sunt localităţi în care nu mai există poliţist sau acesta este văzut la trei zile.

"Un primar din judeţul Giurgiu a spus că a văzut un singur poliţist, dar în rest rostul poliţistului de a şti care dau spargeri, care sunt violatori nu mai există, pentru că e o organizare proastă. Trebuie să revenim la vechea organizare sau la o organizare funcţională. Poliţiştii au început să devină unii cu burţi care nu răspund de nimic, ei ar trebui să răspundă de fiecare faptă antisocială, pentru aia îşi iau banii! Nu îşi iau banii să ne ia carnetele, să ne terorizeze cu nu ştiu ce, îşi iau banii să apere cetăţeanul, să ne apere copiii! (...) Acum s-a creat şi o motivare nefericită cu aceste cazuri de copii în ţară şi nu vreau să vorbesc contra lor, dar trebuie schimbate ideile astea şi personajele care dăunează. Aş reveni la posturile de poliţie din nou. Cred că ruralul, România nu e pregătită la un sistem de poliţie aşa cum este azi, nu funcţionăm aşa, cetăţeanul nu se mai simte apărat! Păi, noi nu plătim nişte hoţi care să stea cu alţii şi cu nişte incapabili, iertaţi-mi expresia dură! Îi judec doar pe siguranţa cetăţeanului, nu putem vedea pe străzi tot felul de bande care se bat, se atacă. Trebuie curăţat şi reorganizat sistemul", a adăugat Bădălău.

El a spus că este nevoie de o altă formă de organizare în sistemul poliţienesc. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 De citit!

3 Așa arată o gură care tocmai a primit o sinecură...

4 Le dă bine Lăzăroiu, din când în când...

5 Așa o fi?