Cinci sfaturi vitale de urmat pentru o viață sănătoasă

Cinci sfaturi vitale de urmat pentru o viață sănătoasă

Stilul de viață și alimentația de tip occidental sunt cunoscute pentru efectele nedorite asupra sănătății. Excesul de greutate este la baza multor afecțiuni, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, acestea se accentuează. Sunt o serie de recomandări care, însă, ne pot ajută.

Alimentația este importantă pentru sănătate FOTO Shutterstock

Alimentația și stilul de viață sănătos nu doar că ne conferă o scădere a riscului de îmbolnăviri, dar ajută și sistemul imunitar să fie mai eficient. Sistemul imunitar este cel care apără organismul de radicalii liberi, care atacă celulele vii. În cazul unei imunități scăzute, organismul este mai expus la îmbolnăviri precum viroze, infecții respiratorii sau alte tipuri de afecțiuni, potrivit Viața Sănătoasă.

Iată cinci sfaturi esențiale pentru o viață sănătoasă și îndelungată.

Alimentație sănătoasă

Alimentația este unul dintre cele mai important elemente ale unui stil de viață sănătos. De asemenea, renunțarea la alimentele nesănătoase și la viciile care ne fac rău au efect asupra sănătății noastre. Prin alimentație sănătoasă trebuie să înțelegem: consumul a cinci porții de fructe și legume, zilnic, de preferabil crude. O porție, două de carne roșie pe săptămâna, mulți carbohidrați vegetali, produse lactate mai slabe în grăsimi și fructe oleaginoase. Toate acestea, consumate regulat, nu doar că vor menține funcțiile vitale, dar vor întări sistemul imunitar.

Somn de opt ore pe noapte

Somnul este o altă necesitate importantă de baza a organismului. Însă cel mai important este somnul de noapte, dintre orele 22 și 06.00 dimineață, când metabolismul se reface complet. Toate organele corpului și întregul sistem imunitar au nevoie de somn, cel puțin opt ore pe noapte, pentru a se regenera.

Hidratare corespunzătoare

Se știe că organismul uman este alcătuit din peste 70% apă. Astfel, corpul are nevoie de apă pentru o bună funcționare. Regulă generală spune că avem nevoie de minim doi litri de apă zilnic, dar unii specialiști spun că doza ar trebuie adaptată în funcție de greutatea corpului. O hidratare necorespunzătoare va afecta fluxul sângelui, iar capacitatea creierului și puterea de concentrare scad. Nu sunt recomandate băuturile carbogazoase sau îndulcite.

Exerciții fizice

Exercițiile fizice de orice fel, executate pentru minim 30 de minute pe zi, aduc beneficii nu doar pentru corp, ci și pentru minte. Mișcarea regulată ajută la întărirea sistemului imunitar, reduce stresul și previne anumite boli, precum diabetul, cele de inima, supraponderabilitatea și osteoporoză. Orice formă de mișcare, inclusiv mersul pe jos, timp de 30 de minute zilnic, ajută la creșterea stării de bine a organismului.

Igienă corectă

Am învățat în pandemie cât de importantă este spălarea mâinilor cu apă și săpun. Dar asta nu este întotdeauna valabil. Folosirea intensă și corespunzătoare a săpunului ori a altor detergenți dezinfectanți țin microbii departe de organismul uman. De aceea, medicii recomandă spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun, când intrăm în contact cu alte persoane, suprafețe murdare sau bani. Acest obicei trebuie să aibă loc cât de des posibil. Altfel, atingerea feței, nasului, ochilor, gurii, cu mâinile murdare, nedezinfectate, atrage nenumărate boli.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria