Cincizeci de lucruri inedite despre Terra (II)

Cincizeci de lucruri inedite despre Terra (II)

Astronomii și astrofizicienii caută viață pe alte planete ascunse în profunzimile spațiului și suntem în permanență fascinați de imensitatea Universului, de găuri negre și stele neutronice, de supernove și exoplanete, însă singura planetă cunoscută pe care există viață, Terra, are misterele ei și totodată toate ingredientele necesare pentru a ne aprinde imaginația, de la vulcani ale căror erupții au modificat istoria vieții, până la ciocniri cu meteoriți, deriva continentelor sau misterele adâncurilor abisale, pe drept cuvânt spunându-se că avem mai multe cunoștințe despre suprafața Lunii decât despre enigmele din adâncul oceanelor, conform unui material publicat de Live Science.

Sursa foto: nasa.gov

Spre exemplu, câți dintre noi se gândesc la viața pe Pământ ca la o călătorie perpetuă prin spațiu cu viteza de aproape 108.000 km/h? Sau ori de câte ori facem un duș sau bem un pahar cu apă ne gândim că Antarctica este cel mai mare rezervor de apă dulce al Terrei? Pe acest continent se află aproximativ 90% din gheața de pe Pământ și respectiv 70% din apa dulce a planetei.

În acest material sunt prezentate 50 dintre cele mai interesante lucruri despre planeta noastră. Multe dintre ele poate că le cunoaștem dar, cu siguranță, pe altele le-am trecut cu vederea.

11. Cel mai rece loc de pe planetă

Deloc surprinzător, cel mai rece loc de pe planetă este Antarctica unde iarna temperaturile pot atinge—73 de grade Celsius. Recordul absolut al temperaturilor negative s-a înregistrat la stația științifică rusă Vostok, din Antarctica, la 21 iulie 1983, în plină iarnă australă, când termometrele au indicat—89,2 grade Celsius, conform USGS.

12. Continentul extremelor

Antarctica este un loc al extremelor. Calota glaciară antarctică conține aproximativ 70% din apa dulce de pe Terra și aproximativ 90% din gheața de pe planeta noastră, deși este doar pe locul 5 în topul celor mai mari continente. De asemenea, interesant este și faptul că Antarctica este considerată un deșert, având regiuni în interiorul său în care precipitațiile anuale nu depășesc 50 mm pe an și acestea sub formă de zăpadă, evident.

13. Stalagmite la maxim!

Pentru amatorii de frumuseți speologice, cea mai mare stalagmită din lume poate fi admirată în Cuba, în Cueva San Martin Infierno, ce a crescut până la înălțimea de 67,2 metri.

14. Gravitația poate fi ciudată

Pământul nu este o sferă perfectă și astfel masa sa nu este distribuită uniform. Prin urmare, nici gravitația nu este constantă în orice punct de la suprafața globului. Una dintre anomaliile gravitaționale misterioase ale Terrei se produce în Golful Hudson din Canada. În această zonă gravitația este mai mică decât în alte regiuni, iar un studiu din 2007 ajungea la concluzia că topirea ghețarilor din această arie este cauza.

Gheața care acoperea această regiune în perioada ultimei ere glaciare s-a topit de multă vreme, dar solul nu și-a revenit complet după eliberarea de presiunea ghețurilor. Iar cum gravitația dintr-o regiune este proporțională cu masa de materie aflată deasupra respectivei regiuni, iar ghețarii au dislocat o parte din sol, rezultă o atracție gravitațională puțin mai mică în văile săpate de ghețari.

15. Polii magnetici migrează

Pământul are un câmp magnetic protector care este rezultatul oceanului de metal topit din interiorul său, care curge în jurul nucleului solid, din fier. Acest ocean de metal lichid generează prin frecare, asemenea unui dinam, curent electric, care, la rândul său, generează câmpul magnetic. Încă de la începutul secolului XIX, polul magnetic de nord al Pământului s-a deplasat spre nord cu mai mult de 1.100 de kilometri, conform NASA. Viteza de deplasare a crescut de-a lungul anilor, în prezent nordul magnetic deplasându-se spre nord cu aproximativ 64 de kilometri pe an, față de doar 16 km/an, viteza estimată în secolul XX.

Câmpul magnetic al Pământului are intensitatea variabilă, iar recent oamenii de știință au observat că intensitatea sa scade.

16. Inversarea polilor magnetici

În ultimii 20 de milioane de ani planeta noastră a trecut periodic, la fiecare 200.000 — 300.000 de ani prin inversări ale polilor magnetici. Până în 2016 a trecut însă mai mult de dublul perioadei de la ultima astfel de inversare. Astfel de inversări nu se produc într-o clipă, ci de-a lungul sutelor de mii de ani. În cadrul acestui proces polii magnetici încep să se distanțeze de regiunea polilor geografici și sfârșesc prin a se inversa, conform astronomilor de la Universitatea Cornell.

17. Cel mai înalt munte

Titlul de cel mai înalt munte de pe Pământ este deținut, de fapt, de doi munți — Everest și Mauna Kea. Vârful Everestului este cel mai înalt punct de la suprafața Pământului, ajungând la 8.848 de metri față de nivelul mării. Dacă pornim cu măsurătoarea de la bază, Mauna Kea este cel mai înalt munte de pe Pământ măsurând nu mai puțin de 17.170 de metri, conform USGS. Mauna Kea se ridică până la altitudinea de 4.170 m deasupra nivelului mării, dar el continuă să coboare sub apă încă 5.000 m, iar partea centrală a vulcanului Mauna Kea a creat o depresiune pe fundul mării de încă 8.000 m în forma unui con răsturnat.

18. Pământul a avut două luni

Pământul ar fi avut la un moment dat în istoria sa doi sateliți naturali importanți. Cel de-al doilea satelit, mai mic decât Selena, cu un diametru de doar aproximativ 1.200 km, s-ar fi aflat pe orbita Pământului o perioadă de timp înainte de a se ciocni cu Luna. Acest impact catastrofal poate explica de ce cele două părți ale Lunii sunt atât de diferite una față de cealaltă, conform unui material publicat în 2011 în revista Nature. Prin comparație, Luna are diametrul de aproximativ 3.470 km.

19. Pământul încă are un al doilea satelit natural

Unii oameni de știință susțin că Pământul are în prezent doi sateliți naturali. Conform unui material publicat în 2011 în revista ICARUS, un asteroid cu diametrul între 1 metru și 3,3 metri se află în orice moment pe orbita Terrei. Nu este vorba mereu de același asteroid, ci mai degrabă de o "lună temporară", care se schimbă. Conform studiului publicat în 2011, gravitația terestră capturează asteroizi care trec prin vecinătatea planetei, în drumul lor în jurul Soarelui. Un astfel de satelit temporar rămâne pe orbita terestră timp de cel mult 9 luni după care este proiectat mai departe în spațiu.

20. Locul unde pietrele se deplasează

Oricât de ciudat ar părea, pe Pământ există un loc în care pietrele se deplasează — în bazinul secat al unui lac denumit Racetrack Playa din Death Valley, un deșert din estul Californiei. Acolo, pietre și chiar stânci, cântărind până la sute de kilograme, se deplasează. Fenomenul are următoarea explicație: rocile sunt acoperite de gheață și intră în contact cu scurgeri de apă de pe marginile bazinului, provenite din gheața topită de pe coastele dealurilor din jur. În contact cu apa, gheața care acoperă rocile devine foarte alunecoasă și este suficientă chiar și o mică briză pentru a împinge aceste pietre dintr-o parte în alta pe suprafața perfect plană din Racetrack Playa.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români

4 „Îmi cer scuze, n-aveam bani ieri!”

5 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante