Cine a votat duminică ÎMPOTRIVA Angelei Merkel

Cine a votat duminică ÎMPOTRIVA Angelei Merkel

Dupa o analiza a alegatorilor care au votat pentru partidul populist de dreapta AfD din Germania, se poate observa ca acestia sunt in general muncitori sau someri si sunt in principal barbati, relateaza publicatia germana FAZ . Motivul cel mai important pentru alegerea lor pare sa fi fost frica de refugiati. Conform statisticilor provizorii, in jur de 180.000 de votanti au ales partidul AfD in Landul Mecklenburg - Pomerania.

Reamintim ca la alegerile de duminica pentru parlamentul local din landul german Mecklenburg-Pomerania, partidul SPD a obtinut 30,6% din voturi (cu cinci puncte mai putin decat in 2011), tanarul partid populist de dreapta AfD a obtinut 20,8% din voturi, surclasand astfel CDU (partidul Angelei Merkel), care a reusit sa obtina doar 19% din voturi. AfD este recunoscut pentru pozitia critica fata de politica pentru refugiati sustinuta de cancelarul german.

Este deja a doua oara cand partidul AfD reuseste sa intre intr-un parlament local din Germania cu un rezultat mai mare de 20 de procente, de data aceasta in Mecklenburg - Pomerania, landul natal al cancelarului german Angela Merkel.

Prezenta la vot a crescut in landul german cu 10 procente, comparativ cu ultimele alegeri, de acum cinci ani. Astfel, s-au prezentat la urne 60,5% dintre cetatenii cu drept de vot. De aceasta mobilizare a profitat in special partidul AfD, deoarece el a primit in principal voturile celor care cu alte ocazii alesesera sa nu se prezinte la alegeri.

Exit-pollurile realizate de Infratest Dimap si Grupul de Cercetare Alegeri arata care este profilul socio-economic al alegatorilor, care sunt meseriile lor si care au fost motivele pentru alegerea pe care au facut-o.

Astfel, 86% dintre alegatorii partidului AfD au declarat ca se tem de refugiati si 83% dintre acestia sunt convinsi de faptul ca statul ii sprijina pe imigranti mai mult decat pe cetatenii germani. Ei mai cred de asemenea ca taxele vor creste din cauza valului de imigranti (97%), ca influenta islamului a luat amploare (96%), ca rata criminaliatii creste de asemenea (91%) si ca bunastarea este amenintata (74%).

Rezultatele alegerilor din Mecklenburg - Pomerania au fost interpretate de multe ori ca fiind o alegere legata de politica refugiatilor promovata de cancelarul german. Aceasta tema si problema locurilor de munca sunt doua dintre subiectele principale ale algerilor din acest an.

De asemenea, doua treimi din cei care au votat pentru AfD declara ca au luat aceasta decizie nu dintr-o convingere politica, ci din cauza ca sunt dezamagiti de celelalte partide politice.

Dintre alegatorii partidului AfD, cei mai multi sunt barbati, in timp ce in cazul SPD predomina femeile. Cel mai mare succes l-a inregistrat partidul AfD la alegatorii apartinand grupei de varsta intre 30 si 44 ani. Conform rezultatelor publicate de Grupul de Cercetare Alegeri, 34 % dintre votantii de profesie lucratori au votat pentru AfD, 29% dintre someri si 28% dintre liber-profesionisti. Din punct de vedere al nivelului de educatie, AfD a intregistrat cel mai mare succes la alegatorii cu o educatie scazuta sau medie.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...