Cine minte?/Blandiana, acuzaţii grave la adresa lui Dinescu. Ce ar fi spus acesta despre tinerii morţi la Revoluţie

Cine minte?/Blandiana, acuzaţii grave la adresa lui Dinescu. Ce ar fi spus acesta despre tinerii morţi la Revoluţie

Ana Blandiana a publicat recent la editura „Humanitas” un volum de amintiri cosmetizate, sub titlul „Soră lume“, în paginile acesteia regăsindu-se amintiri ce reprezintă acuzaţii grave la adresa lui Mircea Dinescu.

Conform cotidianul.ro aceasta îl atacă extrem de dur pe Mircea Dinescu, cel care, în 22 decembrie 1989, fiind cu domiciliu forţat după apariţia unui interviu în ziarul „Liberation”, în care îl acuzase direct pe Nicolae Ceauşescu, anunţa la Televiziunea Română: „Am învins!”

Ana Blandiana povesteşte cum s-a derulat un dejun diplomatic, în prezenţa ministrului de externe francez Roland Dumas, la care au mai participat Doina Cornea şi Ion Caramitru. Blandiana spune că, la întrebarea ministrului francez dacă se ştie „cine erau” tinerii morţi la Intercontinental în zilele Revoluţiei, Mircea Dinescu ar fi răspuns batjocoritor: „Hitlerjungend” („Tineretul lui Hitler”)!

Cei de faţă ar fi rămas stupefiaţi şi i-ar fi cerut explicaţii lui Dinescu, iar acesta ar fi continuat tirada şi ar fi spus „că nu trebuie să li se exagereze importanţa, este vorba despre nişte utecişti care cu puţine zile în urmă scandaseră sloganuri procomuniste”!

Mircea Dinescu, spre stupoarea celor prezenţi, ar fi continuat „tot mai furios să bagatelizeze morţii şi să-şi bată joc de apărătorii lor”!

Ana Blandiana, însă, nu se limitează la povestirea „întîmplării”, ci, după mai bine de treizeci de ani, ne oferă şi explicaţia sa: că Mircea Dinescu, „eroul din zilele premergătoare revoluţiei nu suporta concurenţa eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea. Nu le ierta tinerilor, care-şi plătiseră curajul cu viaţa, faptul că, în faţa curajului de a muri, orice altă formă de curaj devenise derizorie”!

Reacţia lui Mircea Dinescu

Contactat de cotidianul.ro, Mircea Dinescu s-a limitat la a răspunde: „De unde dracu’ a scos tîmpenia asta?”, declarând că nu a citit cartea Anei Blandiana.

Mai apoi, în emisiunea "România 9", de la TVR, Dinescu a dezvăluit că Ana Blandiana este naşa fiului său, Andrei, şi că cea care-l acuză se laudă cu dizidenţa ei, deşi în 1989, când el avea domiciliu forţat, ea publica un volum de poezii în colecţia "Biblioteca pentru toţi", într-un tiraj ameţitor, ceea ce nu era dat oricui în acea vreme.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa