Cine sunt cei doisprezece oligarhi ruși care au murit în mod misterios?

Cine sunt cei doisprezece oligarhi ruși care au murit în mod misterios?

Sinucidere, glonț în cap, venin de broască sau simplu accident... Oligarhii ruși au căzut unul câte unul de la începutul războiului din Ucraina.

Coincidență sau înscenare? De la începutul războiului din Ucraina - și chiar puțin înainte - mai mulți oligarhi ruși au fost găsiți morți în circumstanțe ciudate, demne de un roman de Agatha Christie: spânzurați de un copac, pe fundul unei piscine, otrăviți cu venin de broască sau în urma unei căderi pe scări... În urmă cu câteva zile, Dmitri Zelenov, un magnat rus al imobiliarelor, și-a pierdut viața căzând pe scări și apoi de pe o balustradă, imediat după o cină la beție în Antibes, scrie Le Figaro .

În total, timp de aproape un an, douăsprezece persoane au murit în circumstanțe similare. Dacă proximitatea morților, precum și datele sunt surprinzătoare, legăturile acestora cu companii rusești legate de sectorul energetic, precum Gazprom sau Lukoil, sunt și mai discutabile. Autentic sau nu, acest val de sinucideri și accidente dă naștere la numeroase întrebări, deocamdată fără răspuns.

30 ianuarie - Leonid Shulman, o sinucidere în baie

Unul dintre primele decese raportate a fost cel al lui Leonid Shulman, directorul general al Gazprom, o companie rusă cunoscută pentru extracția, prelucrarea și transportul de gaze naturale. El însuși a fost șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, care gestionează proiectele de investiții ale gigantului gazului. Bărbatul de 60 de ani a murit pe 30 ianuarie 2022, cu puțin mai puțin de o lună înainte ca Vladimir Putin să lanseze "operațiunea militară specială" în Ucraina - folosind acum cuvântul "război". El a fost găsit în baia cabanei sale din regiunea Sankt Petersburg din Rusia, cu un bilet de adio lângă el.

25 februarie - Alexander Tyulyakov, medici legiști concediați

Pe 25 februarie, a doua zi după invazia Ucrainei, un al doilea director al Gazprom moare subit: Alexander Tyulyakov, directorul financiar al companiei. Bărbatul, în vârstă de 61 de ani, a fost găsit spânzurat în garajul său de lângă Sankt Petersburg. În timp ce medicii legiști se aflau la fața locului pentru a analiza locul faptei, au sosit mai multe mașini de mare tonaj, conduse de serviciul de securitate al Gazprom. Acesta din urmă a demis poliția și a izolat locul faptei, relatează Novaya Gazeta, un organ de presă al opoziției ruse.

28 februarie - Mikhail Watford, frânghia din jurul gâtului său

La 28 februarie, Mihail Watford, un miliardar rus care a făcut avere în domeniul petrolului și al gazelor, a fost găsit spânzurat în garajul său. De data aceasta, evenimentele nu au avut loc în Rusia, ci în suburbiile vestice ale Londrei. Potrivit The Guardian , poliția face referire la o moarte "inexplicabilă", dar nu o consideră "suspectă". Poliția britanică nu a găsit nicio altă pistă decât sinuciderea.

Miliardarul în vârstă de 66 de ani s-a născut Tolstosheya. S-a mutat în Marea Britanie la începutul anilor 2000. Potrivit unui profil publicat în 2015 de Sunday Times, bărbatul a făcut avere în domeniul petrolului și gazelor. S-a mutat din Londra în Surrey împreună cu soția sa estoniană, Jane.

24 martie - Vasili Melnikov, triplu asasinat

La 24 martie, Vasili Melnikov, un miliardar rus, pare să se fi sinucis și el în apartamentul său din Nijni Novgorod, în vestul Rusiei. Spre deosebire de primii doi, în apropiere au fost găsite cadavrele soției sale și ale celor doi copii de 4 și 10 ani, înjunghiați mortal. El a fost apoi învinuit pentru tripla crimă.

Vecinii și rudele sale, intervievate de cotidianul rus Kommersant, nu sunt de acord. Dimpotrivă, ele înfățișează o familie unită. Alte media explică faptul că bărbatul în vârstă de 43 de ani, care conducea grupul farmaceutic Medsom, se confrunta cu grave dificultăți financiare. Potrivit site-ului ucrainean Glavred, compania miliardarului a fost pe punctul de a se prăbuși din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.

18 aprilie - Vladislav Avaev, apartamentul încuiat din interior

Vladislav Avaev a fost fostul vicepreședinte al Gazprombank, unul dintre cei mai mari creditori ruși care are legătură cu Gazprom. El a fost, de asemenea, un fost oficial de rang înalt al lui Putin la Kremlin și în Duma. La 18 aprilie 2022, oligarhul în vârstă de 51 de ani a fost găsit mort în apartamentul său din Moscova, alături de corpurile ciuruite de gloanțe ale soției sale însărcinate și ale fiicei sale de 13 ani. Potrivit versiunii oficiale a anchetatorilor ruși, acesta și-a ucis familia înainte de a se sinucide. Revista americană Newsweek notează că bărbatul avea asupra sa o armă de foc și că locuința era încuiată din interior.

Din nou, un vecin, citat de New York Times, nu crede acest lucru. "Nu avea niciun motiv să o facă, probabil că au fost uciși", a presupus el. Igor Volobuev, vicepreședinte al băncii Gazprom, care s-a exilat în Ucraina, susține că fostul său coleg a fost ucis. "A fost o sinucidere înscenată", a declarat el pentru Insider.

19 aprilie - Serghei Protosenya: o frânghie, un cuțit și un topor

La 19 aprilie, Serghei Protoseny, în vârstă de 53 de ani, soția sa și fiica sa de 18 ani au fost găsiți morți într-o casă din stațiunea spaniolă Lloret de Mar, unde se aflau în vacanță. Miliardarul rus a fost spânzurat de un copac în grădina vilei sale, în timp ce soția și fiica sa au fost găsite înjunghiate mortal. La fața locului au fost găsite un topor și un cuțit pătat de sânge. Anchetatorii suspectează că omul de afaceri și-a ucis soția și fiica în somn și apoi s-a sinucis. Presa spaniolă a evocat ipoteza unei triple omucideri mascate sub forma unei drame familiale.

Serghei Protosenya și familia sa locuiau în Bordeaux. Fiica sa a urmat cursurile liceului privat Grand Lebrun. Avea o avere personală de 400 de milioane de euro și era fostul director al Novatek, a doua cea mai mare companie de gaze din Rusia, al cărei consiliu de administrație era încă membru. Anterior, el a fost director financiar al companiei petroliere rusești Tarkosaleneftega. Vecinii soților Protoseny i-au descris ca fiind niște oameni liniștiți și discreți.

4 iulie - Yuri Voronov: arma de pe fundul piscinei

Iuri Voronov era un om de afaceri rus în vârstă de 61 de ani care conducea o companie parteneră a grupului Gazprom. El a fost găsit mort în piscina reședinței sale din Sankt Petersburg luni, 4 iulie, împușcat în cap. Arma a fost găsită pe fundul piscinei. Anchetatorii nu au reușit să stabilească dacă a fost vorba de sinucidere sau de crimă, în timp ce ancheta comisiei ruse a favorizat posibilitatea unei dispute "cu partenerii de afaceri". Văduva sa crede că a fost înșelat de colaboratori.

10 mai - Alexander Subbotin și veninul de broască

Alexander Subbotin este un fost director executiv de top al grupului petrolier rus Lukoil, cel mai mare producător de petrol din Rusia. Lukoil a fost una dintre puținele companii care s-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina. Pe 19 mai, după o seară de beție, bărbatul de 43 de ani a mers la un șaman pe care îl cunoștea, poreclit Magua Flores, în suburbiile Moscovei. Șamanul i-a tăiat pielea și a turnat în ea venin de broască. Ulterior, după ce a ingerat veninul, a avut vărsături și dureri în piept și a suferit un atac de cord.

1 septembrie - Ravil Maganov, căderea de la fereastra spitalului

Ravil Maganov este un om de afaceri rus. Este unul dintre cei mai vechi manageri ai companiei petroliere Lukoil, pe care a co-fondat-o în urmă cu 30 de ani. Potrivit Lukoil, el a fost cel care a venit cu numele companiei. Decesul său a fost anunțat la 1 septembrie. Potrivit companiei sale, acesta a murit din cauza unei boli grave. Cu toate acestea, există mai multe versiuni contradictorii. Agențiile de presă Tass și Interax susțin că acesta s-a sinucis aruncându-se de la etajul șase al spitalului unde era tratat pentru probleme cardiace.

10 septembrie - Ivan Pechorin, plimbarea cu barca

Ivan Pechorin, în vârstă de 39 de ani, a fost director al Companiei ruse de dezvoltare a Orientului Îndepărtat și a Arcticii. El fusese însărcinat de Vladimir Putin să optimizeze resursele energetice și miniere din estul Rusiei, pentru a contracara sancțiunile internaționale de la războiul din Ucraina. Pe 10 septembrie, corpul fără viață al bărbatului de 40 de ani a fost găsit în Marea Japoniei, la est de Rusia. Acesta ar fi căzut peste bordul unei bărci cu pânze, după ce nu mai știa să înoate, potrivit Daily Mail. Presa rusă a relatat că acesta era beat când a căzut în apă.

21 septembrie - Anatoly Gerashchenko: "accidentul".

Anatoli Gherșcenko, în vârstă de 72 de ani, era un expert și om de știință rus de renume în domeniul aviației. Pe 21 septembrie, bărbatul a murit în circumstanțe suspecte, potrivit angajatorului său. El a murit într-un "accident", a precizat institutul din Moscova într-un comunicat. El a căzut pe o scară ale cărei balustrade nu fuseseră încă instalate, în timp ce vizita un șantier de construcții, a relatat tabloidul rus Moskovsky Komsomolets. Cotidianul a adăugat că de ceva timp era aproape orb de un ochi.

9 decembrie - Dmitri Zelenov: căderea de pe balustradă

Dmitri Zelenov este un magnat rus al imobiliarelor. În jurul miezului nopții de 9 decembrie, după o cină cu prietenii în Antibes, ar fi fost cuprins de amețeli pe scări. El a căzut peste balustradă, a relatat site-ul rusesc de știri Baza. În articol se spune că bărbatul de 50 de ani avea probleme cardiace și suferise o operație vasculară cu puțin timp înainte de deces. Parchetul din Grasse a declarat că acesta a murit pe 10 decembrie. Potrivit presei locale, acesta a murit din cauza unui traumatism cranian după ce a fost transportat la Spitalul Pasteur din Nisa. Potrivit presei italiene, Zelenov a criticat recent invazia rusă în Ucraina.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...