Cine sunt noii membri CSM. De la magistrați controversați la adversari declarați ai DNA

Cine sunt noii membri CSM. De la magistrați controversați la adversari declarați ai DNA

În săptămâna care tocmai s-a încheiat au avut loc adunări generale ale procurorilor și judecătorilor din țară pentru alegerea reprezentanților în Consiliul Superior al Magistraturii. În mare parte, lista membrilor noului CSM este cunoscută, iar Alex Costache, pe România Curată,  a încercat să creioneze un portret al celor care se vor ocupa de acum încolo de garantarea independenței justiției.

Membrii CSM vor proveni de la următoarele instanțe și parchete: 2 de la Înalta Curte, 3- curți de apel, 2- tribunale și 2-judecătorii. În ceea ce-i privește pe reprezentanții procurorilor, componența va fi următoarea: un loc va fi ocupat de reprezentantul parchetului de pe lângă Înalta Curte, un loc va reveni unui procuror de la parchetele de pe lângă curțile de apel, 2 procurori vor veni de la parchetele de la tribunale și un procuror îi va reprezenta pe cei de la parchetele de pe lângă judecătorii.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

Mariana Ghena de la Secţia penală.

Simona Camelia Marcu de la Secţia de contencios.

# Curţile de apel din România:

Lia Savonea – preşedinte Curtea de Apel Bucureşti

Nicoleta Margareta Tînţ – judecăor Curtea de Apel Braşov

Andrea Chiş – judecător Curtea de Apel Cluj

# Tribunale

Gabriela Baltag – preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România

Dorin Danci – judecător Tribunalul Maramureş

Zarurile nu au fost complet aruncate întrucât la Tribunalul Bucureşti, o instanţă mare, alegerile vor fi reluate pentru că nu a fost cvorum.

# Judecătorii:

Mihai-Bogdan Mateescu de la Judecătoria Râmnicu Vâlcea

Mihai-Andrei Bălan de la Judecătoria Timişoara

# Procurori

Codruţ Olaru din partea Parchetului Înatei Curţi

Cristian-Mihai Ban de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti

Tatiana Toader de la Parchetul Judecătoriei sectorului 2

Cine sunt noii membri CSM aleşi

O figură controversată este Lia Savonea. Ea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD Cătălin Voicu (condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie) şi cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie, fostul primar de la Sectorul 5. Potrivit unor surse judiciare, această “pată” la CV a împiedicat-o pe Lia Savonea, de altfel o judecătoare bine pregătită, să avanseze în carieră şi să ajungă la ICCJ. Acum a intrat în noul CSM.

O altă bilă neagră ar fi că judecătoarea Savonea a pronunţat şi una dintre deciziile de admitere a excepţiilor de neconstituţionalitate în cazul Tender pe vremea când acest lucru suspenda judecata ceea ce a tergiversat procesul omului de afaceri. A fost în zadar. Anul trecut, cu o zi înainte să se prescrie cazul, Tender a fost condamnat la 12 ani de detenţie în cazul Rafo-Carom.

La capitolul bile albe, potrivit unor surse judiciare, în dreptul judecătoarei Savonea poate fi trecut faptul că, în ultimii ani, a sprijinit lupta anticorupţie. Potrivit aceloraşi surse, în momentul în care procurorii DNA solicitau autorizaţii de interceptare pentru magistraţi, se răsufla imediat, mai puţin la Curtea de Apel Bucureşti unde şefă este Liva Savonea.

Potrivit altor surse din sistemul judiciar, Savonea făcuse înţelegeri pentru susţinere reciprocă la alegerile pentru CSM cu judecătoarele Erica Nistor şi Adina Ponea. Acestea nu au reuşit însă să strângă numărul necesar de voturi.

Andrea Chiş de la Curtea de Apel Cluj este considerată un magistrat curat. Ea a fost soţia lui Doru Ţuluş, vechi procuror DNA.

Actuala şefă a Asociaţiei Magistraţilor, Gabriela Baltag, este o voce critică la adresa DNA şi a Codruţei Kovesi, nelipsită din studiourile Antenei 3.

În februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a constatat că judecătoarea Baltag a încălcat normele de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor după ce a criticat virulent procurorii DNA şi a cerut demisia fostei şefe a ICCJ Livia Doina Stanciu în contextul achitării Marianei Rarinca. Vezi aici.

“Dacă sistemul judiciar e mai vulnerabil acum ar trebui să fie preocuparea care să nu vă dea în niciun fel linişte zilele acestea doamna judecător (Livia Stanciu, n. red) ! Prezenţa dumneavoastră în fruntea celei mai reprezentative instanţe, un etalon al dreptăţii, pune în pericol credibilitatea magistraţilor, iar în ochii unui observator obiectiv sunteţi o persoană care nu mai poate beneficia de respectul acestei înalte demnităţi! Dovediţi onoare doamna judecător, aşteptăm demisia dumneavoastră!”, declara anul trecut judecătoarea Gabriela Baltag la Antena 3, în contextul scandalului privind achitarea Marianei Rarinca.

Ulterior, decizia de achitare a fost casată, iar femeia care a hărţuit-o pe Livia Doina Stanciu a fost condamnată definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare.

Fiul unui primar PNL

Bogdan Mateescu, preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a fost vârf de lance în 2012 împotriva judecătorului CSM Cristi Danileţ, revocat din Consiliu. Dănileţ a câştigat însă la CCR. Mateescu este fiul primarului PNL din Govora. Informaţia este publică şi confirmată de judecătorul Danileţ.

Procuror cu greutate

După eşecul privind şefia Parchetului General când a candidat şi a pierdut în faţa actualului procuror general Augustin Lazăr, fostul şef al DIICOT Codruţ Olaru şi-a încercat şansa la CSM şi a reuşit.

Codruţ Olaru a fost pentru două mandate procuror şef al DIICOT, iar din această poziție a fost apreciat de partenerii americani. A fost numit în 2007 la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei. S-a remarcat prin câteva dosare de mare impact cum ar fi dosarul Hidroelectrica în care acuzaţiile erau de complot şi subminarea economiei naţionale şi dosarul privatizărilor strategice, ambele finalizate cu condamnări. Apoi a fost adjunct al procurorului general Tiberiu Niţu (2013-2016). Acum este procuror militar în Secţia parchetelor militare din Parchetul General. Are gradul de general de brigadă cu o stea. În 2011, el a obţinut două grade militare, în rezervă fiind, în doar câteva luni, la propunerea fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea. Un grad a fost retras câteva luni mai târziu în 2012 de Corneliu Dobriţoiu, însă redat în 2013 de Mircea Duşa.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”