Cinism de ciocli! PSD le-a făcut deja lege medicilor care vor muri! Vrea să le scutească familiile de impozit!

Cinism de ciocli! PSD le-a făcut deja lege medicilor care vor muri! Vrea să le scutească familiile de impozit!

Cinism de ciocli! PSD le-a făcut deja lege medicilor care vor muri! Vrea să le scutească familiile de impozit!

Senatorul  PSD  Florin Orțan(foto jos) anunta ca a depus luni o propunere legislativa prin care urmasii cadrelor medicale "care au murit la datorie" in tratarea pacientilor cu COVID-19 sa beneficieze de sprijin material din partea statului.

El vorbeste despre cadre medicale care deja ar fi murit si vor mai muri si de sute de mii de pacienti. Precizam ca niciun cadru medical nu a decedat pana acum in Romania si avem sub 2.000 de imbolnaviri. In plus, cadrele medicale cer la unison echipamente de protectie acum, nu legi care se vor aplica doar in cazul in care mor.

"Se numeste Propunerea legislativa pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid-19 si se refera la recunoasterea, si din punct de vedere financiar, a meritelor familiilor lasate in urma de eroii in alb care vor fi", precizeaza pe  Facebook , Florin Ortan.

Documentul a fost depus luni dimineata la Senat, iar potrivit parlamentarului "daca totul merge bine in trei saptamani este la promulgat". Florin Ortan solicita discutarea acestei initiative in procedura legislativa de urgenta.

Prin personal medical se intelege medici, asistente, infirmieri, ingrijitoare sau personal auxiliar care participa la actiuni medicale impotriva COVID -19. De prevederi ar urma sa beneficieze urmasii cadrelor medicale, copiii pana la varsta de 18 ani, sau pana la 26 de ani daca urmeaza cursurile unei institutii de studii superioare, precum si sotia/sotul supravietuitoare/supravietuitor, daca aceasta/acesta nu s-a recasatorit.

Proiectul legislativ prevede ca urmasii cadrelor medicale "decedate in timpul si din cauza serviciului ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu COVID 19, au dreptul la o pensie de urmas egala cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medciale le-au avut la data decesului, care se actualizeaza conform reglementarilor legale in vigoare".

In cazul in care nu exista urmasi, daca cel decedat era singurul sustinator al parintilor sai, acestia vor beneficia de jumatate din pensia de urmas.


Asistenta medicala gratuita si fara impozite

Potrivit proiectului, la decesul unui cadru medical, Ministerul Sanatatii acorda familiei aestuia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de  deces , dupa caz, un ajutor suplimentar in cuantum de doua salarii medii pe economie.

"Membrii familiilor cadrelor medicale, decedate in timpul si din cauza serviciului ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu COVID- 19, beneficiaza gratuit de asistenta medicala si medicamente in cadrul retelei sanitare a Ministerului Sanatatii sau in alte retele sanitare, cu decontarea cheltuielilor de catre minister", este o alta propunere.

De asemenea, urmasii cadrelor medicale vor beneficia de scutire la plata impozituluui pe terenurile aflate in proprietatea sau coproprietate si a impozitului pe cladirea folosita ca domiciliu si/sau alte cladiri aflate in proprietate sau coproprietate.

Neadevaruri, exagerari si patetisme in expunerea de motive

Senatorul PSD isi motiveaza demersul pe 3 pagini.

"De la inceputul crizei provocate de COVID - 19, in Romania au murit cadre medicale si, din nefericire, unele dintre ele vor continua sa moara la datorie in timp ce ingrijesc sute si mii de persoane pentru a le salva de la moarte. Pentru ele, datoria este mai presus de orice. Unde este atunci datoria noastra. Acea manifestare sacra pentru orice persoana, orice popor si orice stat de a-si onora salvatorii si dupa ce acestia nu mai sunt?", se intreaba retoric Ortan.

Facem precizarea ca pana in prezent, in Romania nu a decedat niciun cadru medical.

Senatorul explica ca este imperios necesar sa se legifereze rapid ca urmasi personalului medical "decedat ca urmare a participarii la actiuni medicale impotriva COVID - 19 sa beneficieze de o serie de recunoasteri a meritelor si sacrificiilor membrului de familie, cadru medical, care-l reprezinta".

"Credem, de asemenea, asa cum situatia de fata ne-o arata, ca a venit momentul sa reconsideram sintagma cazuti la datorie si sa acordam locul cuvenit in randul acestor salvatori si eroi si cadrelor medicale.

Consideram absolut necesar ca toate cadrele medicale care isi pierd viata in lupta cu acest virus sa poata beneficia, macar prin urmasii lor, de recunoasterea si recunostinta noastra. Minimumul pe care cu totii, cei ramasi in viata si datoria lor, il putem face. Minimumul pe care orice popor si orice stat moral il face", arata senatorul in expunerea de motive.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...