Ciolacu: PSD trimite o scrisoare partenerilor externi pe tema modificării legilor electorale înainte de alegeri

Ciolacu: PSD trimite o scrisoare partenerilor externi pe tema modificării legilor electorale înainte de alegeri

Conducerea PSD trimite o scrisoare partenerilor externi ai României, în care este prezentat punctul de vedere al partidului cu privire la intenţia Guvernului Orban şi a forţelor politice care îl sprijină de a iniţia o schimbare a legilor electorale cu câteva luni înainte de alegeri, a anunţat, marţi, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

"Am luat decizia să trimitem o scrisoare din partea PSD atât la preşedintele Comisiei Europene, grupul social-democrat, cât şi la preşedintele Parlamentului European şi la toţi europarlamentarii. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a Curţii Constituţionale şi a unei recomandări a Comisiei de la Veneţia, care spune că nu ai dreptul într-un stat democratic şi european, sub nicio formă, să modifici legile electorale cu două-trei luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României aşa-ceva şi sperăm să nu se întâmple nici de această dată. Mai mult, am un istoric, fiindcă şi ipocrizia politică trebuie să înceteze: s-au făcut alegeri în România în două tururi, PSD este de acord cu alegeri în două tururi. Pentru următorul ciclu electoral, în anul 2024, dacă mandatul primarilor va rămâne la patru ani şi nu va fi majorat la cinci ani, acestea sunt disputele", a declarat Ciolacu după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Potrivit lui Ciolacu, în anul 2011 a fost modificată Legea alegerilor electorale şi s-a trecut de la două tururi la un tur, calificându-i pe cei care au avut iniţiativa drept oameni care fac "politică măruntă, ipocrită", iar despre vicepremierul liberal, Raluca Turcan, a spus că este autoarea morală a acelor modificări electorale.

"Votanţii legii ca alegerile să aibă loc dintr-un singur tur am să vi-i nominalizez: Turcan Raluca a votat pentru alegeri într-un singur tur, Olar Corneliu, Preda Cezar, Gheorghe Tinel, Ionescu George, Movilă Petru, Bălan Ioan, Bode Lucian, Anastase Roberta, Andronache Gabriel şi pot continua. Aceşti oameni dovedesc că fac politică măruntă, ipocrită, ei sunt cei care au modificat legea din două tururi la un tur, iar astăzi vin total nedemocratic, ilegal să modifice legea şi regulile în timpul jocului. Am vrut să spun foarte clar: doamna vicepremier, care este modificatoare şefă la modificările legilor electorale, dânsa este autoarea morală a modificărilor legii electorale din două tururi într-un singur tur. Nu poţi face legi după bunul plac al tău sau când îţi convin ţie într-un fel, să le faci în acel fel sau invers. Este o democraţie poate pentru un stat din altă zonă a lumii, sub nicio formă din zona europeană", a susţinut Ciolacu.

În context, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a precizat că scrisorile vor fi trimise de îndată către decidenţii europeni, Comisia de la Veneţia, europarlamentari, ambasadele ţărilor UE prezente în România, cu scopul de a prezenta punctul de vedere al PSD în această problemă.

"Noi nu ne opunem acestei idei de a avea două tururi, ne opunem unei schimbări care nu corespunde principiilor europene şi normelor stabilite anterior de Comisia de la Veneţia. Mă refer aici în mod special la faptul că se va iniţia un astfel de demers printr-o procedură de urgenţă, ceea ce contravine atât legislaţiei naţionale în ceea ce înseamnă procedurile de urgenţă, cât şi ceea ce înseamnă normele europene în materie. De asemenea, subliniem că o astfel de schimbare nu ar trebui să se producă cu atât de puţin timp înainte de un moment electoral, mai puţin de patru luni până la alegerile locale, ceea ce riscă să genereze o serie de posibile avantaje pentru o serie de competitori la aceste alegeri", a explicat Negrescu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...