Cioloș: Înainte de a livra prima tranșă a ajutorului rambursabil, ne așteptăm ca Republica Moldova să implementeze reforme

Cioloș: Înainte de a livra prima tranșă a ajutorului rambursabil, ne așteptăm ca Republica Moldova să implementeze reforme

Premierul Dacian Cioloș a declarat marți că Executivul de la București va transmite prima tranșă din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar după ce Chișinăul va lua măsuri concrete de reformă, ce se vor regăsi pe o listă trimisă de autoritățile române până la sfârșitul acestei săptămâni.

"Înainte de a livra prima tranșă a acestui acord, ne așteptăm din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri concrete, care să demonstreze voința de reformă. Și i-am spus (premierului moldovean — n.r.) că în următoarele zile, până la sfârșitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la București această primă tranșă. Totodată, România dorește să își coordoneze sprijinul financiar rambursabil și cu Comisia Europeană și cu FMI", a spus Cioloș, la Palatul Victoria, într-o conferință de presă comună cu omologul de la Chișinău, Pavel Filip.

Șeful Executivului a menționat că prima tranșă a ajutorului rambursabil este de 60 de milioane de euro și că un alt element de care depinde acordarea acestor bani este ratificarea Memorandumului de împrumut de către Parlamentul României și promulgarea acestuia de președintele Iohannis.

"Livrarea acestei prime tranșe depinde, sigur, în primul rând, de ratificarea acordului în Parlament și semnarea lui de către domnul președinte. Am avut ieri o discuție mai generală, dar am abordat și acest subiect cu domnul Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, și imediat după ce Parlamentul va reveni din vacanță va relua discuția pe acest subiect, pentru a putea finaliza procesul în Parlament cât mai repede. (...) Am avut dimineață o discuție informală și cu comisarul Johannes Hahn, care se ocupă de politica de vecinătate, (...) și dânsul merge pe aceeași abordare, să vadă angajamentele concrete ale Guvernului vizavi de programul de reformă și că, pe această bază, va lua decizia reluării sprijinului financiar", a precizat Dacian Cioloș.

De asemenea, premierul român a afirmat că se analizează de către Executivul de la București posibilitatea acordării "unui sprijin de urgență pentru a ajuta cetățenii nevoiași din Republica Moldova" să depășească perioada de iarnă.

"Guvernul României are în vedere, într-o primă fază, într-o primă etapă, un sprijin de urgență pentru a ajuta cetățenii mai nevoiași din Republica Moldova să iasă din perioada de iarnă, o perioadă mai dificilă. Și aici i-am spus dlui prim-ministru că, în perioada următoare, în zilele următoare, analizăm posibilitatea pe care o avem pentru a veni cu un anumit sprijin pentru produse de primă necesitate, pe care am dori să le putem furniza în contact direct cu cetățenii Republicii Moldova. Deci, este un sprijin adresat cetățenilor Republicii Moldova cei mai nevoiași", a explicat Cioloș.

Potrivit prim-ministrului, este vorba despre alimente și materiale de încălzire.

Surse oficiale au precizat că printre solicitările care vor fi transmise Chișinăului se află numirea unui guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova, implementarea Acordului de asociere a R. Moldova la UE, aprobarea pachetului de măsuri anticorupție și un alt pachet de legi referitoare la mediul de afaceri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”