Cioloș: România trebuie să transforme creșterea economică în dezvoltare reală

Cioloș: România trebuie să transforme creșterea economică în dezvoltare reală

România trebuie să transforme creșterea economică înregistrată începând din 2011 în dezvoltare reală, a declarat, miercuri, premierul Dacian Cioloș.

 Prezent la dezbaterea "România: oportunități de investiții într-o economie globală plină de provocări", șeful Executivului a amintit că țara noastră a avut o evoluție economică bună după ce a trecut prin criza din perioada 2008-2009 și după aderarea la Uniunea Europeană în 2007.

"Din 2011 încoace resimțim creșterea economică, cel puțin dacă ne uităm la cifre, dar o vedem și în crearea de noi locuri de muncă, o vedem și în dezvoltarea oportunităților de investiții. Deci, o creștere economică bună, dar în continuare facem față la anumite decalaje regionale, între regiunile din România, decalaje economice între diferitele categorii de populație și, nu întâmplător, în acest sens am venit anul acesta cu acel program antisărăcie, tocmai în ideea de a lua măsuri integrate și pe termen lung pentru a reduce aceste decalaje. În continuare mai avem de rezolvat și decalajele între mediul rural și mediu urban, decalaje accentuate și de migrația forței de muncă din România mai ales în Europa de Vest, Europa de Sud-Vest. Deci, suntem într-un paradox în România, în care, pe de-o parte, înregistrăm de câțiva ani creștere economică și acum provocarea este cum să transformăm această creștere economică în dezvoltare reală, care să se resimtă atât în reducerea decalajelor între regiuni, cât și între diferitele categorii sociale sau între sat și oraș", a afirmat Dacian Cioloș la această dezbatere.

Premierul a explicat că Guvernul a avut ca obiectiv asigurarea predictibilității politicilor economice și fiscale.

"Modul în care am abordat politicile economice în acest an a fost acela de a asigura predictibilitate politicilor economice, politicilor fiscale și, în același timp, de a antama anumite reforme care nu numai să nu afecteze creșterea economică, ci chiar să o stimuleze, dar care să permită, să canalizeze această creștere economică și spre dezvoltare. Sau, altfel spus, spre o mai bună eficiență a utilizării, a canalizării acestei creșteri economice spre dezvoltare. Și aici am început anumite lucruri, dar care cu siguranță vor trebui continuate în anii următori, și anume o creștere a eficienței acțiunii statului în relația cu mediul de afaceri și în politica distributivă, să spun așa, în politicile sociale", a mai afirmat Cioloș.

El a adăugat că, totodată, este necesară o continuare a luptei împotriva corupției cu "o focalizare, în anii următori, mai mult pe prevenție și pe educație".

"Cred că nu este suficient să avem justiția care să lupte împotriva corupției. Cu toții, dacă înțelegem că corupția duce la sărăcie cronică, avem de schimbat multe lucruri în comportamentul nostru și cu siguranță aceste măsuri de luptă împotriva corupției ar putea duce și la o eficiență a acțiunii statului în economie și în relație cu cetățenii. Din această perspectivă, noi am început cu acțiuni probabil mai mici sau mai nesemnificative, în aparență, și anume măsuri de reducere a birocrației, de simplificare a legislației, de clarificare a legislației. Însă aceste măsuri, în anii care vin, trebuie dublate cu susținere politică în mod foarte clar. Trebuie dublate și de o reformă a administrației publice pentru mai multă eficiență în administrație și pentru o orientare spre rezultat și spre cetățean. Această reformă a administrației publice nu se va putea face fără o depolitizare care pentru mine nu înseamnă o eliminare a politicului din relația cu administrația, ci o clarificare și o delimitare clară a relației dintre politic, politicul guvernamental, și administrația publică ", a mai declarat premierul.

Referindu-se la intervenția statului în relația cu mediul economic, el a subliniat că Guvernul a continuat, în același timp, măsurile de guvernanță corporativă, care să ducă la "o creștere a eficienței acțiunii statului, statul ca acționar majoritar în companii cu capital de stat, dar care acționează pe piață".

"Aici, la fel, dacă vom înțelege că aceste companii unde statul are încă capital majoritar — în domeniul energetic, în domeniul infrastructurii (...) în general infrastructură importantă pentru mediul de afaceri. Deci, eficiența acțiunii statului în funcționarea acestor companii înseamnă nu doar o valorificare a capitalului statului în aceste companii, dar înseamnă și creare de oportunități pentru dezvoltarea mediului de afaceri în România și pentru atractivitatea mediului de afaceri", a susținut Cioloș.

Premierul a menționat și măsurile fiscale luate de Guvern, dând ca exemplu domeniul IT, și a vorbit despre rolul interacțiunii între mediul de afaceri din diaspora românească și IMM-urile din țară și de importanța reducerii șomajului.

La eveniment au mai participat ca invitați ministrul de Finanțe, Anca Dragu, și ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…