Circa 500 de neonaziști au mărșăluit la Berlin în memoria lui Rudolf Hess

Circa 500 de neonaziști au mărșăluit la Berlin în memoria lui Rudolf Hess

Circa 500 de neonaziști au participat sâmbătă la un marș în capitala Germaniei pentru a comemora 30 de ani de la moartea, prin sinucidere, într-o închisoare din Berlin, a lui Rudolf Hess, fostul adjunct al dictatorului nazist Adolf Hitler, iar alte câteva sute de oameni au luat parte la o contrademonstrație, au relatat dpa și EFE.

Participanții la marșul neonazist au fost băgați în corturi și controlați "la sânge" înainte de a fi lăsați să mărșăluiască, a anunțat poliția. Circa 1.000 de agenți au fost desfășurați pentru a evita ciocniri între neonaziști și protestatarii de stânga.

Cu toate acestea, marșul neonaziștilor, care a pornit din gara centrală din cartierul Spandau și urma să ajungă la Wilhelmstrasse — unde se afla cândva închisoarea aliaților pentru criminali de război în care a fost deținut Hess — a fost blocat la scurt timp după ce a început de grupări de extrema stângă. Totuși, poliția a anunțat că nu au avut loc ciocniri serioase și nici nu a efectuat arestări.

În declarații făcute postului regional RBB, reprezentantul ministerului de interne din acest oraș-land, Andreas Geisel, a subliniat că marșul în memoria lui Hess, care s-a sinucis la 17 august 1987 la 93 de ani în închisoarea unde se afla deținut pentru crime de război, a fost permis după respectarea unor condiții stricte. "Mi-ar fi plăcut nespus să pot interzice marșul. Am studiat cu multă atenție chestiunea și am ajuns la concluzia că principiile fundamentale ale libertății și democrației se aplică inclusiv tâmpiților", a declarat el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

2 FOTO Priviți, oameni buni! Ciolacu, Tudose și Romașcanu, în această seară, la Sărata Monteoru!

3 VIDEO „Este o combinație de neomenie cu prostie rară” / CTP îl calcă-n picioare pe Orban după numirea fostului p…

4 Slugile lui Dan Voiculescu, plantate pe listele PSD pentru alegerile parlamentare

5 Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Dragnea la Trump, a pledat vinovat pentru acuzația de lobby ilegal în fav…