Circa 500 de neonaziști au mărșăluit la Berlin în memoria lui Rudolf Hess

Circa 500 de neonaziști au mărșăluit la Berlin în memoria lui Rudolf Hess

Circa 500 de neonaziști au participat sâmbătă la un marș în capitala Germaniei pentru a comemora 30 de ani de la moartea, prin sinucidere, într-o închisoare din Berlin, a lui Rudolf Hess, fostul adjunct al dictatorului nazist Adolf Hitler, iar alte câteva sute de oameni au luat parte la o contrademonstrație, au relatat dpa și EFE.

Participanții la marșul neonazist au fost băgați în corturi și controlați "la sânge" înainte de a fi lăsați să mărșăluiască, a anunțat poliția. Circa 1.000 de agenți au fost desfășurați pentru a evita ciocniri între neonaziști și protestatarii de stânga.

Cu toate acestea, marșul neonaziștilor, care a pornit din gara centrală din cartierul Spandau și urma să ajungă la Wilhelmstrasse — unde se afla cândva închisoarea aliaților pentru criminali de război în care a fost deținut Hess — a fost blocat la scurt timp după ce a început de grupări de extrema stângă. Totuși, poliția a anunțat că nu au avut loc ciocniri serioase și nici nu a efectuat arestări.

În declarații făcute postului regional RBB, reprezentantul ministerului de interne din acest oraș-land, Andreas Geisel, a subliniat că marșul în memoria lui Hess, care s-a sinucis la 17 august 1987 la 93 de ani în închisoarea unde se afla deținut pentru crime de război, a fost permis după respectarea unor condiții stricte. "Mi-ar fi plăcut nespus să pot interzice marșul. Am studiat cu multă atenție chestiunea și am ajuns la concluzia că principiile fundamentale ale libertății și democrației se aplică inclusiv tâmpiților", a declarat el.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Conspirația tăcerii / Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în București și a fost lăsată în liber…

4 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

5 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…