Circa 600 de avocați din Baroul București ar putea fi suspendați pentru neplata contribuțiilor profesionale

Circa 600 de avocați din Baroul București ar putea fi suspendați pentru neplata contribuțiilor profesionale

Aproape 600 de avocați din Baroul București ar putea fi suspendați, începând cu data de 1 martie, pentru neplata contribuțiilor profesionale într-o perioadă mai mare de trei luni, ca urmare a adoptării de către Consiliul Baroului București a unei hotărâri în acest sens.

"Conform situației pe care am avut-o în vedere pe 26 ianuarie, când am adoptat hotărârea, sunt 582 de avocați care nu și-au plătit contribuțiile profesionale, din 9.845 de avocați activi în Baroul București. (...) În legea și statutul profesiei de avocat avem o dispoziție care prevede că, în ipoteza în care un avocat nu își achită trei luni contribuțiile profesionale către barou, într-un cuantum de 35 de lei pe lună în cazul avocaților definitivi și 15 lei pe lună pentru stagiari, ei vor fi suspendați, dar nu ca măsură disciplinară, ci prin efectul legii. Nu am un total al valorii (contribuțiilor profesionale — n.r.) neplătite, însă, din ceea ce știu, făcând o socoteală, la un moment dat erau aproximativ un milion de lei, iar bugetul baroului este anual de vreo 7 sau 8 milioane de lei", a declarat, joi, pentru AGERPRES, Ion Dragne, decanul Bariului București.

Potrivit acestuia, dacă avocații restanțieri își plătesc contribuțiile profesionale până la data de 1 martie nu vor fi suspendați din profesie. El a precizat însă că, dacă nu le achită, sunt trecuți pe tabloul avocaților suspendați pentru neplata contribuțiilor profesionale.

"Nu își pierd calitatea de avocat. Pot să intre în tabloul avocaților activi, cu alte cuvinte să își exercite profesia, după plata restanțelor, dar în acest interval, din păcate, nu pot exercita profesia legal. Pentru a fi repuși în tabloul avocaților activi trebuie să achite o taxă de reînscriere, care este în jur de 3.000 de lei", a precizat Dragne.

El a menționat că, în iulie 2015, aproximativ 2.000 de avocați aveau restanțe la bugetul Baroului București și că, ulterior, în jur de 1.500 au intrat în legalitate.

"Cei mai mulți au plătit. Foarte puțini au cerut acord de eșalonări. Consiliul Baroului nu a respins nicio cerere de acord de eșalonări, pentru că nu este scopul Baroului București să își vadă avocații suspendați și nu este scopul să îi sancționeze pe cei care nu au temporar sumele de bani care să le permită să fie în exercițiul profesiei, însă, după ce am epuizat aceste proceduri, este firesc să aplicăm și dispoziții din lege. (...) Ca membru al Baroului București sunt dezolat că există avocați care nu își achită voluntar contribuțiile profesionale. Sunt alături de cei care nu pot să achite și sunt gata să susțin orice cerere de acord de amânări la plată și sper ca situația aceasta să se rezolve prin intrarea colegilor noștri într-o normalitate", a declarat Ion Dragne, adăugând că unii dintre avocați nu și-au plătit contribuțiile profesionale de trei ani.

Potrivit site-ului BB, hotărârea Consiliul Baroului București se referă la neîndeplinirea pe o perioadă mai mare de trei luni a obligațiilor de plată a contribuțiilor profesionale către bugetul baroului.

"Până la 1 martie 2016, dată la care suspendarea dispusă își va produce efectele, avocații (...) vor putea achita taxele profesionale restante către bugetul Baroului București și vor putea solicita radierea din tabel. La 1 martie, după actualizarea tabelului anexat hotărârii, ca efect al radierii avocaților care și-au îndeplinit obligațiile, vor fi emise decizii individuale de aplicare a măsurii suspendării pentru neplată, cu consecința trecerii pe Tabloul avocaților fără drept de exercitare a profesiei. Până la 1 martie, avocații care au motive temeinice pentru neexecutarea obligației de plată pot solicita amânări sau eșalonări, cereri care urmează să fie analizate și soluționate de către Consiliul Baroului București", mai relevă sursa citată.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu