Citiți ASTA!

Citiți ASTA!

Bătrânul mă zăpăcea zilnic cu tot felul de mici solicitări . Reportaje in sus, Reportaje in jos. „Reportaje tăticule te rog cumpără un furtun cu cap dublu, cumpără un pic de vopsea , o greblă ” . Îmi dădea banii cu un aer complice. Nepoata lui nu ştia cum să se mai scuze crezând că bătrânul mă plictiseşte cu micile lui cereri însă nu ştia că între timp începusem să avem un buget comun pentru micile lui idei şi să facem planuri împreună de amenajare urbană. Am aflat fără surprindere că bătrânul a fost toată viaţa director de şcoală la ţară şi că era un om foarte gospodar. Îmi plăcea la nebunie omul acesta dintr-o bucată, bun organizator şi bun la suflet ca pâinea lui Dumnezeu.

Reuşise să îşi facă o adevărată armata de amici din vecinii de la bloc care îl urmau fără să comenteze. Bătrânul îi organiza aşa cum organizase toată viaţă copiii la şcoală, dojenindu-I bland pe cei leneşi şi lăudându-I din inima pe cei harnici şi implicaţi.

În toamna bătrânul a plecat în satul lui din Moldova de care îi era teribil de dor dar a lăsat în zona o adevărată grădina în care îţi era mai mare dragul să locuieşti. Spre surprinderea mea vecinii au rămas organizaţi şi curăţenia s-a păstrat.

Am făcut această lungă introducere pentru că vreau să înţelegeţi exact despre ce voi scrie în continuare. Primesc zilnic foarte multe mailuri în care oameni faini mă întreabă “Reportaje, ce pot să fac să contribui şi eu cu ceva?” , “Reportaje când o să…salvăm lumea?”, “Reportaje…vin alegerile. Nu avem cu cine vota. Ce să facem?”. Pentru cei că voi am scris acest articol şi pentru a va răspunde la întrebarea ce pot eu, un om obisnuit să fac?

În criminalistică există o teorie numită “Teoria ferestrelor sparte” dezvoltată de James Wilson care spune că tratând imediat orice act de vandalism sau comportament antisocial se pot preveni infracţiuni mult mai grave. Prin anii 90 rata infracţionalităţii în New York era foarte ridicată. O mare parte din infracţiuni, tâlhării, agresiuni, vandalism se petreceau în metrouri şi staţiile de metrou din New York. În subteran se pare că era paradisul perfect pentru toate soiurile de infractori şi locuitorii New York-ului erau efectiv terifiaţi de ideea de a călători cu metroul care devenise similar cu riscul de fi expus la o infracţiune. Măsurile luate au fost dure. Începând de la creşterea numărului de patrule ale poliţiei, razii zilnice şi culminând cu poliţişti în civil. Cu toate eforturile lupta părea inutilă. Numărul traficanţilor de droguri şi al hoţilor părea chiar în creştere. Se investea enorm în garnituri de metrou noi şi în staţiile de metrou însă după doar câteva ore erau vandalizate şi acoperite de graffiti. După doi ani de insucces soluţia găsită a fost tocmai aplicarea acestei teorii, în aparenţă banală dar cu efecte incredibile. Cu eforturi financiare importante, primarul NY împreună cu conducerea metroului au investit în repararea imediată a oricărui obiect supus unui act de vandalism sancţionând simultan cel mai mic derapaj identificat.

Ca să înţelegeţi cât de mari au fost eforturile, imaginaţi-va că toate garniturile murdare de metrou sau acoperite de graffiti erau retrase imediat din circulaţie. Au înfiinţat inclusiv o secţie specială de vopsitorie chiar în incinta metroului pentru vagoanele de metrou şi o spălătorie. Echipe de service dublate de poliţişti schimbau imediat scaunele rupte şi zugrăveau pereţii în staţiile de metrou. A fost nevoie de doi ani că să se vadă vreun efect. În tot acest timp, orice abatere de la normalitate a fost sancţionată imediat. După doar câteva luni călătorii obişnuiţi nu mai tolerau comportamente antisociale, mici infracţiuni şi sunau imediat la poliţie. După doi ani metroul din NY a devenit unul din cele mai sigure locuri din lume. Ulterior aceeaşi teorie a fost aplicată în toată metropola şi NY, deşi este unul din oraşele gigant ale lumii , are şi în zilele noastre o rată a infracţionalităţii extrem de scăzută.

Acest principiu de a sancţiona imediat orice lucru care nu funcţionează poate face minuni. L-am aplicat de multe ori în management cu rezultate deosebite. Oamenilor prefera ordinea şi regulile clare agreate şi respectate de catre toţi

Dragii mei cititori, de ani de zile suntem bombardaţi cu ştiri negative, suntem agresaţi la stiri cu infracţiuni abominabile, de ani de zile la modul cel mai pervers psihologic s-a insinuat în mentalul colectiv ideea că suntem o naţiune de sclavi, că furtul este generalizat, că românii sunt mai proşti decât alte popoare, că suntem un popor de laşi şi asistaţi sociali. Toate aceste mesaje negative generalizate din spaţiul media au fost atent gândite în aşa fel încât să va demoralizeze. În faţa asaltului inculturii, demagogiei, corupţiei, mulţi dintre voi aţi ales ceea ce alege orice om normal şi anume izolarea. Înconjurat de astfel de mesaje negative, demobilizatoare, avem tendinţa să credem că aşa este lumea din jurul nostru. Este normal că într-o astfel de lume să nu va regăsiţi. Este normal să încercaţi să va izolaţi, să va vedeţi doar de viaţa voastră şi de familie pentru că oricum nu puteţi schimba nimic. Cu cât omul este mai inteligent cu atât tendinţa izolaţionistă este mai mare, cu atât lumea îi pare mai de neînţeles şi devine mai inadaptat social. Mă tot întrebaţi pe mailuri cu cine să votaţi în această toamna deşi cu modestie v-am zis că sunt doar un om obişnuit şi nu am pretenţia că deţin adevărul absolut. Ceea ce vreau să constientizati este că exact acest lucru s-a dorit – demobilizarea şi demotivarea voastră ( nu mă întrebaţi de către cine pentru că am scris o mulţime articole pe această tema). S-a dorit ca voi ,cei care mai gândiţi , să nu mergeţi la vot şi să nu votaţi pentru că oricum nu se schimbă nimic, pentru că nu aveţi pe cine alege. S-a dorit să staţi resemnaţi în faţa abuzurilor , corupţiei şi lipsei de meritocraţie şi valori. Mulţi aţi renunţat la lupta. Noi nu!

Uitaţi-va în jurul vostru. Ca voi mai sunt milioane de români. Exact ca şi voi stau izolaţi pentru că nu îşi imaginează că pot schimba ceva. Povestea cu bătrânul moldovean este reală şi trăită de mine pe vremea când nici nu auzisem măcar de “Teoria ferestrelor sparte” . V-am dat doar un exemplu despre ce poate face un bătrân bolnav la trup dar sănătos la minte. Nu mă mai întrebaţi ce puteţi face şi cum puteţi să contribuiţi când aveţi răspunsul în faţa voastră. Faceţi pur şi simplu!  Schimbaţi lumea din jurul vostru. Creaţi un microclimat în jurul vostru. Nu va mai uitaţi la televizor. Menţineţi şi construiţi relaţii cu oameni de la care aveţi ceva de învăţat. Citiţi mult şi mai ales acţionaţi. Infuentati-I pe cei mai slab de înger în direcţia cea bună. Nu toleraţi anormalitatea, corupţia, furtul, lipsa valorilor! Nu treceţi cu vederea o fereastră spartă de pe strada voastră, nu permiteţi nimănui să va încalce valorile personale cu orice risc şi nu toleraţi abuzurile statului asupra voastră. De aceea îndemn oamenii să iasă în stradă de câte ori politicienii-infractori sfidează legile şi o lume întreagă, de aceea susţin prin tot ce pot societatea civilă reală şi nu cea creată de asociatiile şi ONG-urile străine.

De aceea scriu acest Blog . De aceea comentez dur orice derapaj rusesc, american, german, unguresc la adresa României şi a intereselor ei. Şi nu, nu este naţionalism de doi bani…este doar credinţă fermă şi fundamentată după ani de zile de intractiuni şi lucru cu străini, că românii nu sunt mai tâmpiţi decât alte naţii.

Şi nu, nu este doar despre lupta…este şi despre construcţie. Bătrânul moldovean nu s-a luptat cu nimeni ci a construit pur şi simplu. Mulţi dintre cititorii acestui blog au firme, sunt manageri sau oameni cu responsabilităţi mari. Faceţi mediul din jurul vostru aşa cum vi-l doriţi pentru voi. Aduceţi în firmele voastre meritocraţia, corectitudinea şi valorile în relaţia cu angajaţii, clienţii şi partenerii şi va fi bine. Suntem pe drumul cel bun. Dacă vom avea linişte în următorii ani România se va ridica enorm. Vom scapa de aceasta cultura a non valorilor şi de această presiune. Vom scapa de aceasta clasa politica corupta si imbecila si vom avea la putere oameni inteligenti si carora le pasa de aceasta tara.  Trebuie doar să avem mai multă încredere unii în alţii şi să deschidem mai bine ochii pentru a-i descoperi în jur pe cei ca noi. Nu sunteţi singuri!

SURSA/Reportajelive.wordpress.com




Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...