Ciucă: Reziliența în fața marilor crize contemporane nu poate fi întărită fără contribuția întregii societăți

Ciucă: Reziliența în fața marilor crize contemporane nu poate fi întărită fără contribuția întregii societăți

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat la ceremonia care marchează Centenarul depunerii osemintelor Ostașului Necunoscut al României că reziliența în fața marilor crize contemporane nu poate fi întărită fără contribuția întregii societăți, arătând că cei sărbătoriți astăzi au fost români din toate păturile sociale, deopotrivă voluntari, profesioniști sau militari aflați în serviciul obligatoriu.

FOTO Inquam Photos

FOTO Inquam Photos

„Celebrăm astăzi 100 de ani de la reînhumarea osemintelor soldaților necunoscuți căzuți în Primul Război Mondial, oseminte așezate în Parcul Carol, în mijlocul Capitalei, spre vie aducere aminte și pioasă recunoștință față de cei care și-au pierdut viața în confruntările pentru apărarea țării și făurirea României Mari. Recunoștința întregii țări este adusă, aici, celor care, ca urmare a vicisitudinilor războiului, nu au mai putut fi recunoscuți, înhumați creștinește și pomeniți de către familiilor lor și de către cei apropiați. 14 mai rămâne, deci, să fie în veac Ziua Recunoștinței românilor pentru înaintașii care au făcut sacrificiul suprem”, a spsu premierul la ceremonia de la Mormântul Ostașului Necunoscut.

Potrivit premierului, „importanța acestui moment a devenit tot mai mare, pe măsură ce veteranilor din al Doilea Război Mondial, dintre care puțini mai sunt în viață, li s-au adăugat în ultimii 30 de ani noii veterani ai teatrelor de operații externe, care au reușit, prin sacrificiul lor, să aducă România în Alianța Nord-Atlantică și au fundamentat respectul și prestigiul României în NATO. Ei, ostașii necunoscuți, au consolidat, astfel, evoluțiile noastre istorice, făurirea României Mari și apoi eliberarea de sub jugul fascist, iar prin aceste jertfe au făcut ca România să fie în situația cea mai favorabilă în privința apărării și securității din istorie, prin apartenența la NATO și UE și prin sistemul actual de Parteneriate Strategice”.

„Lumea se schimbă, iar războiul de agresiune pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei nu face decât să ne reamintească nevoia de a menține în continuare respectul și recunoașterea pentru sacrificiile pe care le fac toți cei în haină militară. Ne revine nouă această responsabilitate de a menține recunoașterea importanței în societate a funcției militare, de a întări corpul de profesioniști ai Armatei României și de a deschide porțile organismului militar cât mai multor tineri și profesioniști în domeniile conexe, de care Armata și apărarea României au nevoie”, a mai arătat premierul României..

Nicolae Ciucă a subliniat însă că „reziliența în fața marilor crize contemporane nu poate fi întărită fără contribuția întregii societăți, a fiecărui cetățean, care prin participarea la efortul comun de apărare a țării, a teritoriului și a semenilor, prin angajare, patriotism și dedicare, poate contribui la efortul de apărare a României în perioadele cele mai complicate. Pentru că, trebuie spus, cei care sunt celebrați astăzi ca ostași necunoscuți au fost români din toate păturile sociale, deopotrivă voluntari, profesioniști sau militari aflați în serviciul obligatoriu, cei care au participat la apărarea patriei pentru că au știut că mai presus de toate aceasta este datoria fiecărui român”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Discursul unei femei simple din Republica Moldova care îi pune la colț pe rusofili. Tudor Chirilă: „Cel mai bun monolog de anul ǎsta!”

2 Pilot de bombardiere, ucis cu ciocanul în Rusia. El a omorât zeci de ucraineni în atacuri asupra unor obiective civile

3 Ce salariu are Diana Matei la Ministerul Apărării Naționale: „Trebuie să fac diferența între brut și net că habar nu am”

4 Amantlâc, fraudă și râcă la MAE

5 Jurnalist pro-rus, printre primii pe listele AUR pentru Senat. Ce declaraţii făcea la Ambasada Rusiei?