CJUE: Legea Ungariei asupra finanţării ONG de către persoane stabilite în afara ţării contravine normelor UE

CJUE: Legea Ungariei asupra finanţării ONG de către persoane stabilite în afara ţării contravine normelor UE

Lega ungară care obligă organizaţiile civile să-şi divulge donatorii din străinătate încalcă reglementările Uniunii Europene care protejează drepturile fundamentale ale blocului comunitar, a conchis joi Curtea de Justiţie a UE (CJUE) cu sediul în Luxemburg, potrivit Reuters şi AFP.

"Impunând obligaţii de înregistrare, declarare şi publicare asupra anumitor categorii de organizaţii ale societăţii civile care primesc direct sau indirect un sprijin din străinătate... Ungaria a introdus restricţii discriminatorii şi nejustificate în ceea ce priveşte atât organizaţiile în cauză, cât şi persoanele care le acordă un astfel de sprijin", a decis instanţa.

Aceste restricţii sunt în contradicţie în special cu libertatea de circulaţie a capitalurilor, cu dreptul la respectarea vieţii private şi cu libertatea de asociere, menţionează CJUE în comunicatul său.

Comisia Europeană a sesizat justiţia UE în urma unei proceduri de infringement (procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor) împotriva Ungariei în acest dosar, după adoptarea în 2017 de către Budapesta a unei legi asupra "transparenţei organizaţiilor civile care primesc donaţii provenite din străinătate".

Potrivit criticilor săi, această lege îl vizează pe finanţistul american de origine ungară George Soros, care a creat în 1984 fundaţia Open Society Foundations (OSF), devenit "calul de bătaie" al premierului Viktor Orban.

Legislaţia în cauză impune organizaţiilor neguvernamentale care beneficiază de peste 7,2 milioane de forinţi (în jur de 24.000 de euro) de la finanţatori străini anual să se înregistreze în calitate de "organizaţii care beneficiază de sprijin din străinătate" şi să se prezinte astfel în toate publicaţiile lor şi pe site-ul lor internet. Ele trebuie să publice în special numele donatorilor.

Dacă ele nu respectă aceste obligaţii, se expun sancţiunilor.

CJUE a urmat concluziile avocatului general.

Pentru că ea "instituie o diferenţă de tratament între mişcările naţionale şi transfrontaliere de capitaluri", această lege constituie o restricţionare a libertăţii de circulaţie a capitalurilor, a stabilit CJUE în decizia sa.

Legea creează "un climat de neîncredere faţă de asociaţiile şi fundaţiile" vizate, explică comunicatul, şi poate descuraja donatori să furnizeze ajutoare.

Curtea respinge argumentele Ungariei cu privire la transparenţă, considerând că restricţiile se aplică în mod nediferenţiat şi nu doar organizaţiilor susceptibile să aibă o influenţă importantă asupra dezbaterii publice.

CJUE consideră de asemenea că legea ungară limitează dreptul la libera asociere, făcând mai dificilă funcţionarea asociaţiilor.

În fine, potrivit judecătorilor, obligaţiile de declarare şi de publicitate limitează dreptul la respectarea vieţii private şi familiale, precum şi dreptul la protecţia datelor personale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu