CNIPMMR: Orice administrator de firmă care nu are facultate să facă un curs de formare antreprenorială

CNIPMMR: Orice administrator de firmă care nu are facultate să facă un curs de formare antreprenorială

Administratorii de societăţi comerciale care nu au studii universitare sau studii la un liceu economic ar trebui să urmeze un curs de formare antreprenorială care să le ofere un minim de cunoştinţe economice, juridice şi de administrare, potrivit unei propuneri transmise marţi de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) privind modificarea Legii societăţilor.

"CNIPMMR susţine toate măsurile prin care se elimină sarcinile birocratice ale întreprinzătorilor, propunând în completarea lor cu un set de măsuri care să asigure o digitalizare a relaţiei stat-antreprenor, astfel: (...) introducerea carnetului de conducere a afacerii - un curs de formare antreprenorială pentru administratorii societăţii, cu excepţia absolvenţilor de învăţământ superior/liceelor economice, asigurându-se astfel un minim pachet de cunoştinţe economice, juridice şi de management", se menţionează în setul de propuneri remis de organizaţie.

Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, că propunerea îi are în vedere pe administratorii societăţilor comerciale şi nu pe acţionari.

"Dacă vrei să-ţi faci o societate comercială, nu trebuie să îndeplineşti nicio condiţie. Poţi să fi analfabet, poţi să fi analfabet funcţional, nimeni nu te întreabă absolut nimic. Noi nu spunem legat de acţionari, ci de administratorul unei firme. Vrei să fii administratorul unei firme? Înseamnă că trebuie să ai nişte minime cunoştinţe de conducere a acelei firme. Am vorbit şi cu rectorul de la ASE şi dânşii sprijină această iniţiativă. Dacă tu nu ai decât liceul sau nici liceul, un curs de 20 de ore te ajută să înveţi nişte lucruri. Mai atingem un obiectiv: toate acele firme fantome sunt făcute pe numele cuiva, după care organele statului bat la uşa omului respectiv, iar acela nici nu ştie că avea o firmă sau, dacă ştie, zice că l-a pus cineva să semneze. Dar dacă faci un curs şi primeşti o diplomă de la ASE, de la o organizaţie a mediului de afaceri, de la un patronat, de la un ONG, cred că ai un traseu şi te duci şi întrebi dacă omul acela ştie să citească o balanţă şi aşa mai departe", a declarat Florin Jianu.

O altă propunere a CNIPMMR privind modificarea Legii societăţilor vizează instituirea obligativităţii aderării la o asociaţie a mediului de afaceri.

Celelalte măsuri propuse sunt: introducerea sediului electronic obligatoriu - e-sediu - toţi profesioniştii înregistraţi în Registrul Comerţului trebuie să aibă un sediu electronic pentru asigurarea comunicărilor cu organele administraţie publice; obligativitatea folosirii semnăturii electronice pentru toţi profesionişti - e-semnătură - toţi profesionişti înregistraţi în Registrul Comerţului trebuie să folosească mijloace de comunicare electronică şi toate documentele, cel puţin în relaţia cu instituţiile publice, să fie semnate cu semnătură electronică; eliminarea obligativităţii menţionării CAEN în statut - cu excepţii: armament, produse chimice etc. - cu păstrarea doar a obligaţiei de autorizare (introducerea prezumţiei că toate codurile CAEN sunt trecute în statut/act constitutiv) - se elimină astfel procedurile birocratice prin care este necesar să fie modificat în primă fază statutul pentru a menţiona un nou cod CAEN şi, ulterior, să fie autorizat sau situaţiile în care există un statut de 2-3 pagini, urmat de 10 pagini de coduri CAEN; comasarea formularelor pentru înfiinţare într-unul singur simplificat; păstrarea posibilităţii organizării AGA prin sisteme de videoconferinţă/mijloace electronice". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro