CNSAS pune la dispoziţia celor interesaţi dosarul fostului lider comunist Vasile Luca

CNSAS pune la dispoziţia celor interesaţi dosarul fostului lider comunist Vasile Luca

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a anunţat marţi că pune la dispoziţia celor interesaţi, în format digital, dosarul lui Vasile Luca, fost activist şi politician comunist, care a decedat în închisoarea de la Aiud, victimă a epurărilor în stil stalinist.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii continuă demersurile întreprinse în vederea valorificării şi conservării patrimoniului arhivistic pe care îl deţine şi, în acest context, anunţă finalizarea digitizării unui dosar important, care, începând de marţi, este pus la dispoziţia celor interesaţi.

"Dosarul penal P 000148, adus în atenţia publicului larg, face referire la Vasile Luca, fost activist şi politician comunist, militant în ilegalitate, ministru de Finanţe între 1947 - 1952, care a sfârşit ca deţinut politic în închisoarea de la Aiud, fiind una dintre victimele epurărilor în stil stalinist din rândurile partidului unic", spune CNSAS.

Cele 197 de volume (53.262 cadre) digitizate oferă informaţii inedite despre destinul celor 25 de persoane care au constituit "Lotul arestaţilor din procesul lui Vasile Luca" şi cuprind documente specifice dosarelor de anchetă penală, care ajută la reconstruirea contextului politic al primului deceniu de "democraţie populară", precizează sursa citată. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Voi știți cine e marmota asta?

2 Sechestrată și umilită în casa unui judecător

3 Așa o fi?

4 10 poliţişti suspectaţi de luare de mită, „săltaţi” de la un curs de prevenire a corupţiei

5 VIDEO Interlopul Armin Bitzy i-a luat gâtul cămătarului Gabi „Șef" în fața unor copii care se jucau