Coaja de banană reflectă stadiile melanomului cutanat (studiu)

Coaja de banană reflectă stadiile melanomului cutanat (studiu)

Sub efectul razelor solare, pielea umană și coaja de banană produc aceeași enzimă, ale cărei prezență și distribuție permit stabilirea stadiului de dezvoltare a melanomului cutanat, se arată înr-un studiu publicat luni și preluat de AFP.

"Îmbătrânind, bananele se acoperă cu pete negre produse de prezența unei enzime, tirozinaza. Este un proces normal de închidere a culorii unor organisme, cum ar fi bananele. Aceeași enzimă joacă un rol în cancerul de piele de tip melanom", arată într-un comunicat cercetători de la Școala Politehnică federală din Lausanne (Elveția).

Atunci când survine o disfuncție în reglarea acestei enzime care produce bronzarea, apare melanomul — pată foarte închisă.

Plecând de la această analogie (prezența tirozinazei în fructele coapte și melanomul uman), chimistul Tzu-En Lin a dezvoltat o tehnică de imagistică ce permite măsurarea prezenței tirozinazei și distribuția sa în piele.

"Cercetările s-au desfășurat mai întâi pe fructe coapte și apoi pe eșantioane de țesut canceros", afirmă cercetătorii. "Acestea au arătat că nivelul prezenței și distribuției enzimei oferă informații despre stadiul bolii", adaugă ei.

În primul stadiu, enzima apare puțin. În stadiul al doilea, tirozinaza este prezentă în cantitate mare și omogen. În stadiul al treilea, enzima este distribuită în mod eterogen.

"Faptul că am lucrat pe fructe ne-a permis să punem la punct un instrument de diagnosticare pe care l-am testat înainte să o facem pe biopsii umane", spune Hubert Girault, șeful echipei care a realizat studiul, ale cărui rezultate au fost publicate luni în revista germană Angewandte Chemie.

Instrumentul, un mic scanner echipat cu opt microelectrozi flexibili, trece pe suprafața pielii, măsurând reactivitatea enzimei. Cu cât un melanom este depistat mai devreme, cu atât există șanse mai mari de vindecare. Această tehnică le-ar putea fi utilă dermatologilor, confirmând ceea ce ei detectează cu un ochi format. Ar fi și o alternativă la teste invazive, ca biopsia.

"În etapa următoare, scannerul va fi utilizat pentru a vizualiza tumorile și a le înlătura. Primele teste de laborator ne-au arătat că celulele pot fi distruse cu ajutorul echipamentului nostru", afirmă Hubert Girault.

Atunci când melanomul este depistat timpuriu, rata de supraviețuire la cinci ani atinge 86% la bărbați și până la 92% pentru femei, conform datelor autorităților sanitare franceze.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Invenția unui român care promite reducerea la jumătate a facturii de gaz

2 Noua zonă din Ucraina în care frontul rușilor este pe cale să se prăbușească / „Totul se va întâmpla foarte repede”

3 Comandantul Armatei Ruse de Vest a fost „decapitat” de Putin. Aleksandr Zhuravlev este cunoscut ca „măcelarul din Alep”

4 VIDEO Ucraina torpilează dronele kamikaze rusești cu tehnologie americană. 70% rata de succes

5 VIDEO „Rușii îi vor face ceva similar lui Putin, așa cum românii au făcut cu Ceaușescu”