Cod galben de furtuni şi grindină în 25 de judeţe

Cod galben de furtuni şi grindină în 25 de judeţe

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată - cu ploi abundente, descărcări electrice şi grindină - valabilă pentru 25 de judeţe. Avertizarea va intra în vigoare duminică, la ora 14.00, şi va fi valabilă până luni, la ora 23.00. Sunt aşteptate cantităţi de precipitaţii ce vor depăşi 60 de litri pe metru pătrat.

Potrivit meteorologilor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania şi local în Oltenia şi în zona de munte.

”Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi izolat 40...60 l/mp”, anunţă meteorologii.

Potrivit acestora, avertizarea vizează judeţele Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş şi Vâlcea.  

Gradul de instabilitate atmosferică se va accentua în orele următoare, îndeosebi în jumătatea vestică a ţării. Vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului ce vor lua aspect de vijelie, iar pe spaţii mici se vor aduna peste 40 de litri de apă/mp şi va cădea grindină. Valorile termice se vor menţine anormal de ridicate pentru această perioadă şi vor fi cuprinse între 26 şi 35 de grade Celsius.

Vremea se va menţine deosebit de caldă şi în perioada următoare, însă maximele nu vor mai trece de 33..34 de grade Celsius. Ploile acompaniate de tunete, fulgere şi vânt intens vor fi prezente şi mâine după-amiază, cu precădere în vest, sud-vest, nord-vest şi parţial în centru. În schimb, de marţi astfel de fenomene vor fi posibile doar prin zonele deluroase şi montane.

Ploile nu vor lipsi azi din zona de munte, dar vor fi mai intense în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali. Se vor semnala descărcări electrice, intensificări de puternice ale vântului şi chiar căderi de grindină, iar pe suprafeţe mici se vor aduna peste 40 de litri de apă/mp.

Pe litoral, şansele de precipiaţii se vor menţine destul de mici şi în perioada următoare. Prin urmare, soarele extrem de generos va ridica temperaturile până la 29...31 de grade Celsius. Vestea mai puţin bună este că vântul se va intensifica de marţi şi va agita destul de mult marea.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”