Comisarul european pentru migrație prezice un 'dezastru' dacă acordul cu Turcia 'eșuează'

Comisarul european pentru migrație prezice un 'dezastru' dacă acordul cu Turcia 'eșuează'

Comisarul european pentru migrație Dimitris Avramopoulos a prezis joi, într-un interviu pentru cotidianul belgian Le Soir, un 'dezastru' dacă acordul privind migrația pe Marea Mediterană încheiat de UE cu Turcia 'va eșua', informează France Presse.

Acordul, menit să stopeze sosirile în masă de migranți pe coastele Greciei dinspre Turcia, 'funcționează bine', în pofida amenințărilor repetate din ultimele săptămâni venite din partea liderilor turci, a subliniat Avramopoulos.

'Chiar și la cel mai ridicat nivel de tensiuni, nici măcar o singură persoană nu a traversat marea', a dat el asigurări. 'Dacă acest acord eșuează, va fi un dezastru', a atenționat comisarul grec.

Comisarul european pentru migrație a deplâns 'situația diplomatică nefast pentru toată lumea' cauzată de puternicele tensiuni dintre Turcia și UE în ultimele săptămâni, după interzicerea mai multor mitinguri electorale pro-Erdogan la care ar fi trebuit să participe miniștri turci, în Germania și Olanda.

Ca reacție, liderii turci, cu președintele Recep Tayyip Erdogan în frunte, și-au intensificat invectivele la adresa statelor europene, mergând până la o taxa pe Angela Merkel, cancelarul federal german, pentru 'practici naziste' și amenințând cu denunțarea acordului privind migrația încheiat la 18 martie 2016 cu UE.

Acest acord, combinat cu închiderea frontierelor țărilor din Balcani, a permis stoparea afluxului masiv de migranți care a provocat o gravă criză a migrației în Europa, între vara lui 2015 și primăvara lui 2016.

'Cred că Turcia vrea cu adevărat să rămână implicată în aceste angajamente', a spus totuși Avramopoulos, amintind că, la rândul său, UE a pus pe masă avantaje substanțiale, cum ar fi alocarea a trei miliarde de euro pentru ameliorarea vieții de zi cu zi a refugiaților sirieni în Turcia.

'La rândul nostru, încercăm să găsim calea de mijloc între climatul negativ și obligațiile noastre politice. Aceste angajamente nu consistă doar în obligația Turciei de a bloca afluxul de migranți sosiți, ci și în datoria noastră de a susține financiar cele trei milioane de refugiați care sunt în Turcia. Această cooperare poate continua să funcționeze', a estimat el.

Șeful diplomației turce Mevlut Cavusoglu a amenințat săptămâna trecută că va pune capăt 'unilateral' acestui acord. 'Am putea deschide drumul pentru cei 15.000 de refugiați pe care noi nu vi-i trimitem în fiecare lună și să vă sufocăm', a avertizat ulterior ministrul de interne turc, Suleyman Soylu.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția din Belgia a întrerupt o orgie sexuală cu 25 de participanți, printre care și un europarlamentar, car…

2 Omul de afaceri Jaroslav Haščák, care deţine farmaciile Sensiblu / Dr. Max în România, a fost arestat pentru co…

3 Medicii americani avertizează că efectele secundare ale vaccinurilor anti-covid „nu sunt neglijabile”

4 VIDEO Judecați voi, nouă ne este scârbă...

5 Ăsta este eurodeputatul ungur care a fugit pe geam la orgia sexuală de la Bruxelles și a rămas blocat. E din p…