Comisia Internaţională a Juriştilor: Statul de drept s-a prăbuşit în Venezuela

Comisia Internaţională a Juriştilor: Statul de drept s-a prăbuşit în Venezuela

Statul de drept s-a prăbuşit în Venezuela sub administraţia preşedintelui Nicolas Maduro, care a uzurpat prerogativele puterilor legislativă şi judiciară, a transmis luni Comisia Internaţională a Juriştilor (CIJ), relatează Reuters.

CIJ a făcut apel la autorităţile venezuelene să reinstituie instituţiile democratice ca parte a unei soluţii la criza politică, economică şi umanitară care afectează Venezuela, ţară membră a OPEC.

Guvernul şi o Curte Supremă subordonată au lăsat Adunarea Naţională fără majoritatea puterilor sale, după ce opoziţia a obţinut majoritatea în legislativ la alegerile din 2015.

Parlamentarii loiali lui Maduro nu participă la sesiunile Adunării Naţionale, dar merg în schimb la reuniunile Adunării Constituante, un organism legislativ care se întruneşte în aceeaşi clădire.

Adunarea Constituantă, creată în urma unor alegeri din 2017 boicotate de opoziţie, este controlată de Partidul Socialist aflat la guvernare, iar puterile sale le înlocuiesc pe cele ale Adunării Naţionale.

Sam Zarifi, secretarul general al CIJ, a prezentat, la Geneva, cel mai nou raport al său despre Venezuela: "Nu e loc de dezbatere".

"Atenţia acestui raport este asupra uzurpării autorităţii legislativului de către guvern în Venezuela. Acest lucru vine după ce sistemul judiciar a fost pus sub control", a spus el într-un briefing de presă.

"Pare destul de clar că, drept răspuns la pierderea sprijinului direct în adunarea legislativă, guvernul a decis să zdrobească principiul statului de drept şi al separării puterilor", a afirmat el.

Adunarea Constituantă "a fost creată impropriu şi ilegitim" şi şi-a depăşit cu mult rolul declarat, a mai spus Zarifi, adăugând că "de fapt pare să facă orice, mai puţin să discute cu adevărat noua Constituţie".

Rafael Chavero Gazdik, profesor de Drept Constituţional la Universidad Central de Venezuela, a spus că noul organism nu a lucrat la niciun proiect de revizuire a Constituţiei.

"Practic, este un organism care îl ajută pe preşedinte să facă ce vrea fără a respecta statul de drept", a precizat el.

După ce le-a fost ridicată imunitatea, patru membri ai Adunării Naţionale sunt la închisoare şi alţi 22 au fugit din Venezuela, a spus Chavero.

Opoziţia din Venezuela se va întâlni cu reprezentanţi ai guvernului Maduro în Barbados pentru discuţii mediate de Norvegia, au anunţat duminică părţile implicate, în cadrul eforturilor de rezolvare a crizei politice.

Liderul de opoziţie Juan Guaido, recunoscut ca liderul de drept al Venezuelei de peste 50 de ţări, a invocat Constituţia în ianuarie pentru a se autoproclama preşedinte.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”