Comisia parlamentară specială: Înființarea de servicii în DNA - prin ordin al procurorului-șef, dar numai cu avizul CSM

Comisia parlamentară specială: Înființarea de servicii în DNA - prin ordin al procurorului-șef, dar numai cu avizul CSM

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a decis, joi, că în cadrul DNA se pot înființa servicii, birouri și alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului-șef, dar cu avizul Secției pentru procurori a CSM.

 Parlamentarii din comisie au modificat, în acest sens, legea privind organizarea judiciară, care în prezent prevede că aceste servicii se pot înființa doar prin ordin al procurorului șef.

Astfel, "în cadrul DNA se pot înființa servicii teritoriale, servicii, birouri și alte compartimente de activitate, prin ordin al procurorului șef al acestei direcții, cu avizul Secției pentru procurori a CSM", prevede articolul modificat.

Comisia a mai decis majorarea de la 6 la 8 ani a vechimii în funcție a procurorilor pentru a fi numiți în cadrul DIICOT.

"Pentru a fi numiți în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, procurorii trebuie să nu fi fost sancționați disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, cu o vechime de cel puțin 8 ani în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma interviului organizat de comisia constituită în acest scop", prevede textul adoptat.

De asemenea, comisia a introdus două texte noi cu privire la situația procurorului după încetarea activității de la DIICOT.

"La data încetării activității în cadrul DIICOT, procurorul poate ocupa o funcție la același parchet sau la un alt parchet, unde are dreptul să funcționeze potrivit legii ori revine la parchetul de unde provine. La data revenirii la parchetul de unde provin, procurorii care au activat în cadrul DIICOT își redobândesc gradul profesional de execuție și salarizare corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condițiile legii, în timpul desfășurării activității în cadrul acestei direcții", au stabilit membrii comisiei parlamentare.

"Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism elaborează anual un raport privind activitatea desfășurată, pe care îl prezintă Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii și ministrului Justiției, nu mai târziu de luna februarie a anului următor. Ministrul Justiției va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate al DIICOT", prevede un alt text adoptat de comisia parlamentară specială.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 The Times / Disperare la Kremlin! Armata Rusiei, aproape de o înfrângere umilitoare în sudul Ucrainei!

2 Era intimă cu Lavrov! / Jurnalista rusă Daria Aslamova, arestată pentru spionaj în Kosovo

3 Noul război? Amănunte care dau fiori...

4 VIDEO În prima mașină erau șase comandanți ruși care au fost „eliberați de viață”. În cealaltă, 5 soldați, „eliberați” și ei...

5 Televiziunea publică rusă în delir / Se cere deschiderea unui nou front în Germania și lovirea de către Armata rusă a Berlinului