Comisie parlamentară de anchetă pentru complexele energetice Hunedoara și Oltenia

Comisie parlamentară de anchetă pentru complexele energetice Hunedoara și Oltenia

O comisie de anchetă parlamentară va investiga activitatea complexelor energetice Hunedoara și Oltenia, în încercarea de a afla motivele care au dus cele două companii la situația economică dificilă în care se află acum, a declarat vineri, la Deva, senatorul Haralambie Vochițoiu, inițiatorul acestei comisii.

Comisia a fost aprobată deja de birourile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului și mai are nevoie de votul plenului celor două camere pentru a putea să funcționeze.

'Sper ca săptămâna viitoare să fie oficializată această comisie și să începem treaba pentru că, mai ales Complexul Energetic Hunedoara (CEH), se apropie, cu fiecare săptămână, de faliment. Cu fiecare săptămână vin vești tot mai îngrijorătoare de acolo. Oamenii își pierd drepturile din contractul colectiv de muncă', a afirmat Vochițoiu, într-o conferință de presă.

Senatorul UNPR a mai spus că își propune ca membrii comisiei parlamentare să poată găsi vinovații de situația gravă în care se află CEH — compania fiind în procedură de insolvență, dar și soluțiile legale pentru ca activitatea de producție a energiei pe bază de cărbune să nu se oprească.

În acest context, Haralambie Vochițoiu a declarat că și-a propus elaborarea unei legi speciale, după consultarea Comisiei Europene, prin care să se prevadă ca energia electrică produsă pe bază de huilă să aibă o cotă reglementată de 4,8-5% din piața de energie românească. Această lege ar putea salva CEH, din punct de vedere economic, susține parlamentarul.

'Vreau să obținem de la Bruxelles să ne dea voie, ca pe o piață liberă a energiei, să ne producem 4,8% — 5% (energie, n.r.), atât avem nevoie, la un preț reglementat. Această concesie pe care ne-ar face-o Bruxelles-ul, împreună cu introducerea disciplinei organizatorice și a muncii, stoparea fraudelor — de la firul ierbii, ar salva CEH și l-ar duce preț de 40-50 de ani în față, cât există resurse de huilă', a spus Vochițoiu.

Comisia parlamentară de anchetă pentru CEH și CEO are nominalizați 15 membri de la partidele parlamentare.

CEH se află în procedură de insolvență de la începutul acestui an, cu datorii la stat de peste 1,2 miliarde de lei. În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de salariați în cadrul termocentralelor Mintia și Paroșeni și la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

4 Cum au traversat avioanele lui Putin România în drum spre Geneva și de ce au fost flancate de două avioane ame…

5 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …