Comitetul Internaţional Auschwitz: Germania nu a reuşit timp de decenii să îi judece pe nazişti

Comitetul Internaţional Auschwitz: Germania nu a reuşit timp de decenii să îi judece pe nazişti

Comitetul Internaţional Auschwitz a acuzat sistemul judiciar din Germania că nu a reuşit să îi judece pe criminalii nazişti timp de decenii, relatează DPA.

"A şti că vinovaţii din aceste lagăre au putut în mare parte să îşi trăiască vieţile neverificaţi şi în siguranţă, fără a fi nevoiţi să răspundă pentru crimele lor în faţa unei instanţe germane, a fost o povară pentru supravieţuitori pentru întreaga viaţă", a declarat Christoph Heubner, vicepreşedinte al acestui comitet, citat marţi de publicaţiile grupului media Funke.

Faptul că vinovaţii doar acum sunt traşi la răspundere reprezintă "un eşec şi o abandonare a datoriei din partea sistemului judiciar german, care s-au întins pe decenii", a spus el.

Criticile vin după ce un fost gardian de 100 de ani de la lagărul de concentrare Sachsenhausen, în apropiere de Berlin, şi o fostă secretară de 95 de ani de la lagărul Stutthof, din ceea ce atunci era Polonia ocupată de nazişti, au fost inculpaţi în această lună.

Heubner a spus că ei erau parte a maşinăriei lagărelor de concentrare şi de exterminare germane. Supravieţuitorii nu sunt interesaţi de răzbunare, ci de justiţie, iar pentru asta nu există prescripţie, a declarat el.

"Prin urmare, aceste procese sunt încă importante, chiar dacă între timp vinovaţii şi victimele care au supravieţuit au îmbătrânit", a adăugat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...