Complot dejucat în Iordania/Fratele regelui Abdullah al II-lea, plasat în arest la domiciliu/Zeci de arestări în rândul familiei regale

Complot dejucat în Iordania/Fratele regelui Abdullah al II-lea, plasat în arest la domiciliu/Zeci de arestări în rândul familiei regale

Autoritățile din Iordania l-au consemnat la domiciliu pe fostul prinț moștenitor al regatului, Hamzah bin Hussein, și au arestat alte circa 20 de persoane, sâmbătă, oficialii invocând „o amenințare la adresa stabilității țării”, relatează The Washington Post .

Prințul Hamzah bin Hussein, fiul cel mai mare al fostului rege Hussein al Iordaniei și al celei de-a patra sale soții, regina Noor, de origine americană, a fost plasat în arest la domiciliu în palatul său din Amman, în urma unei anchete aflate în curs de desfășurare în legătură cu un presupus complot care ar fi vizat îndepărtarea de pe tron a regelui Abdullah al II-lea.

The Washington Post citează ca sursă a informației un oficial cu rang înalt dintr-un serviciu de informații din Orientul Mijlociu, care este la curent cu desfășurarea evenimentelor.

Ofițeri cu rang înalt ai armatei iordaniene au venit la palat escortați de gărzi, în timp ce erau în plină desfășurare celelalte arestări, și l-au informat pe prințul Hamzah că nu are voie să părăsească domiciliul.

hamzah bin hussein profimedia-0258005025 Prințul Hamzah Bin Al-Hussein într-o fotografie din 2015 Foto: Profimedia

Oficialii Palatului Regal susțin că ar fi descoperit un complot complex și ramificat, în care era implicat cel puțin un membru al familiei regale iordaniene, dar și lideri tribali și membri ai serviciilor de securitate ale țării.

Sunt de așteptat și alte arestări, operațiunea e în desfășurare, a declarat, sub protecția anonimatului, oficialul citat de Washington Post.

Un consilier iordanian de la Palat a confirmat că arestările au legătură cu o „amenințare la adresa stabilității țării”, menționează publicația americană.

Iordania, un aliat apropiat al Statelor Unite

Prințul Hamzah a fost prinț moștenitor al Coroanei timp de patru ani, după care titlul i-a fost transferat lui Abdullah, cel mai mare dintre fiii fostului rege Hussein.

Nu este clar cât de aproape erau complotiștii de a-și duce planul la îndeplinire și nici ce aveau de gând să facă. Sursa The Washington Post spune însă că planul era „bine organizat” și complotiștii păreau să aibă „legături externe”. Printre celelalte persoane arestate se numără Sharif Hasan, și el membru al familiei regale, dar și Bassem Awadullah, un cetățean saudit, a precizat oficialul.

Iordania, un aliat apropiat al Statelor Unite, a fost greu încercată din punct de vedere economic de pandemia de Covid-19, dar și de valurile masive de refugiați din Siria, statul vecin din nord.

Regele Abduallah al Iordaniei conduce regatul de la moartea tatălui său, fostul rege Hussein al Iordaniei, în 1999, și a avut relații bune cu toți președinții americani. Regatul de 10 milioane de locuitori, cu resurse limitate, este un partener major al Statelor Unite în campania împotriva grupării Stat Islamic și a acordat ajutor forțele americane în operațiuni din întreaga lume, notează The Washington Post.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, are programată duminică o vizită în Regatul Haşemit al Iordaniei, la invitaţia omologului său, ministrul afacerilor externe şi expatriaţilor Ayman Safadi, discuţiile având ca obiectiv aprofundarea relaţiilor bilaterale şi diversificarea lor, potrivit unui comunicat al MAE.Citește și:

populare
astăzi

1 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)

2 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

3 Cică Orban va primi de la UE ce-a semănat...

4 VIDEO Avalanșă de porcării pe scena festivalului co-fondat de influencerul Selly

5 Imagini istorice din anii '70 / De frica rușilor, Transfăgărăşanul a fost construit în doar patru ani