Componenţa Comisiei Europene nu poate fi încă anunţată pentru că guvernul italian nu a transmis propunerea sa de comisar

Componenţa Comisiei Europene nu poate fi încă anunţată pentru că guvernul italian nu a transmis propunerea sa de comisar

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aşteaptă propunerea Italiei pentru postul de comisar european înainte de a decide componenţa nominală a viitorului executiv comunitar, relatează luni agenţia Reuters, citând oficiali comunitari.

Guvernul italian condus de premierul Giuseppe Conte, desemnat din nou premier dar cu guvernul încă nevalidat de parlament, a fost ocupat cu criza politică şi este singurul din cele 27 de guverne ale statelor UE (Regatul Unit nu mai propune comisar european, ca urmare a Brexitului) care încă nu au propus un comisar pentru executivul comunitar care îşi va începe activitatea pe 1 noiembrie.

O miză importantă este alegerea comisarului pentru economie, întrucât această alegere va transmite un semnal important dacă viitoarea Comisie Europeană va dori să promoveze o politică axată pe creşterea cheltuielilor publice însoţită de o preocupare mai redusă pentru echilibrarea bugetelor, abordare pe care unii o consideră necesară în contextul atenuării creşterii economice a Germaniei.

Imediat după summitul european din iulie, premierul Giuseppe Conte a spus că Italia ar putea primi în viitoarea Comisie Europeană portofoliul concurenţei, un post de asemenea foarte important în contextul în care Germania şi Franţa doresc relaxarea normelor anti-monopol ale blocului comunitar pentru a susţine industria europeană în faţa concurenţilor din SUA şi China.

Potrivit unor oficiali italieni, printre posibilele propuneri pentru postul de comisar european din partea Italiei ar fi fostul ministru de externe Enzo Moavero şi fostul premier Paolo Gentiloni, dacă noul guvern de la Roma va trece de votul parlamentului.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat luni că, înainte de a fi decisă componenţa executivului comunitar, este nevoie să se cunoască toate piesele din 'puzzle', adăugând că încă sunt în desfăşurare interviurile cu candidaţii deja propuşi.

Candidatul guvernului polonez, Krzysztof Szczerski, deja s-a retras după prima rundă de interviuri, în locul său executivul de la Varşovia propunându-l pe fostul europarlamentar Janusz Wojciechowski.

Candidaţii aleşi de Von der Leyen vor trebui să treacă de asemenea de votul Parlamentului European, care poate accepta sau respinge întreaga Comisie Europeană. Deşi europarlamentarii nu pot respinge individual comisarii desemnaţi, presiunea politică creată de o slabă aprobare a lor la interviurile preliminare a determinat în trecut retragerea unor propuneri de comisar.

Von der Leyen a insistat că doreşte un număr egal de femei şi bărbaţi în viitoarea Comisie Europeană.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Documente secrete / „Putin gândește puțin și e disperat. Se teme de pericolul unei victorii ucrainene”

2 BRRR! / „Dacă va atinge țărmul, va fi o situație conform articolului 5”

3 A murit Peter Imre, fostul ginere al lui Meleșcanu

4 „Am primit peste o mie de cereri în căsătorie” / Cine este ucraineanca

5 „Câinele turbat” despre Armata Rusiei: „Stupidă din punct de vedere operațional” și „incompetentă tactic”.