Condamnarea pentru corupţie la 12 ani de închisoare a fostului premier malaezian Najib Razak, confirmată în apel

Condamnarea pentru corupţie la 12 ani de închisoare a fostului premier malaezian Najib Razak, confirmată în apel

Un tribunal malaezian a confirmat miercuri în apel condamnarea la 12 ani de închisoare a fostului premier Najib Razak, pentru rolul lui în vastul scandal de corupţie 1MBD, care a contribuit la căderea guvernului său în 2018, informează AFP.

"Respingem apelul solicitantului", a declarat judecătorul Abdul Karim Abdul Jalil în faţa Curţii de Apel din Putrajaya, capitala administrativă a acestei ţări din Asia de Sud-Est. "Confirmăm condamnarea de către Înalta Curte, la toate cele 7 capete de acuzare", a adăugat el.

Fostul lider de 68 de ani a fost declarat vinovat la toate capetele de acuzare anul trecut, în timpul primului proces multiplu asupra delapidării Fondului suveran 1Malaysia Development Berhad (1MDB), menit să contribuie la dezvoltarea economică a Malaeziei.

Najib Razak şi apropiaţi ai săi sunt acuzaţi că au deturnat miliarde de dolari din acest fond pentru a finanţa cheltuieli personale, de la bunuri imobiliare, până la articole de lux sau opere de artă.

Primul proces a vizat o deturnare de 42 de milioane de ringgiţi (9,9 milioane de dolari) de la o entitate a 1MDB spre conturile bancare ale lui Najib Razak, o sumă minimă în raport cu amplele deturnări de care este suspectat că se face vinovat.

Judecătorul a calificat aceste fapte ale fostului lider drept "ruşine naţională" şi a subliniat că el "era conştient" de suma transferată în contul său şi pe care şi-a însuşit-o.

Najib Razak a fost declarat vinovat de abuz de putere, spălare de bani şi abuz de încredere, şi condamnat la o amendă de aproape 50 de milioane de dolari în plus la pedeapsa cu închisoarea.

Judecătorul a acceptat însă ca fostul lider să fie eliberat pe cauţiune, în aşteptarea ultimului recurs în faţa celei mai înalte instanţe judecătoreşti din Malaezia.

Fostul premier, care a urmărit audierea online după ce un membru al echipei sale de avocaţi a fost testat pozitiv la COVID-19, s-a declarat "dezamăgit" de verdict. "Nu ştiam şi eu nu am ordonat transferul a 42 de milioane de ringgiţi în contul meu", a declarat el.

Furia malaezienilor împotriva acestei delapidări a jucat un rol major în înfrângerea electorală surpriză din 2018 a coaliţiei conduse de Najib Razak, care conducea guvernul din 2009.

Fostul lider a negat în mod constant toate acuzaţiile împotriva lui, iar ultimul recurs în acest dosar va fi tranşat peste mai multe luni.

Dacă Najib Razak, care a rămas deputat, va pierde, el va fi încarcerat şi i se va interzice orice funcţie publică.

În pofida condamnării sale pentru corupţie, el rămâne popular şi influent pentru o parte din populaţia malaeziană şi a încercat să organizeze revenirea sa politică în ultimele luni.

Acest membru al elitei malaeziene, ai cărui tată şi unchi au fost prim-miniştri, se prezintă drept un om al poporului şi are 4,6 milioane de abonaţi pe pagina sa de Facebook, unde comentează actualitatea şi îşi critică adversarii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…