Conservatorii cancelarului Merkel se clasează înaintea social-democraților, potrivit celui mai recent sondaj de opinie

Conservatorii cancelarului Merkel se clasează înaintea social-democraților, potrivit celui mai recent sondaj de opinie

Blocul conservator al cancelarului german Angela Merkel își păstrează avansul față de Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), potrivit unui sondaj difuzat vineri, cu șase luni înainte de alegerile federale, dar opozanții săi au înregistrat cel mai mare sprijin în sondaj în decurs de aproape cinci ani, relatează Reuters.

Conservatorii își păstrează sprijinul constant la 34% din intențiile de vot, în timp ce SPD a câștigat 2 puncte procentuale ajungând la 32%, se arată în sondajul efectuat de
Forschungsgruppe Wahlen pentru postul de televiziune ZDF.

Merkel și candidatul german al SPD pentru funcția de cancelar, Martin Schulz, care a sporit șansele partidului de când a fost nominalizat în ianuarie, sunt la egalitate în ceea ce privește propria popularitate, ambii obținând un sprijin de 44%.

În februarie, același sondaj indica faptul că 49% dintre germani îl susțineau pe Schulz, fost președinte al Parlamentului European, pentru funcția de cancelar, în comparație cu 38% care o susțineau pe Angela Merkel pentru această funcție.

SPD s-a clasat ani la rândul în urma conservatorilor, dar Schulz a revigorat partidul făcând campanie în favoarea justiției sociale și a revizuirii reformelor în domeniul pieței muncii care au fost introduse de fostul cancelar SPD, Gerhard Schroeder, în urmă cu un deceniu.

Potrivit sondajului, formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD, antiimigrație) a pierdut un punct procentual și a ajuns la 9% din intențiile de vot, dar este încă în cursă pentru a intra în parlamentul german ca al treilea cel mai mare partid.

Partidul Linke, stânga radicală, a înregistrat un sprijin de 8% și Verzii 7%. Partidul Liber Democrat (FDP) este creditat cu 5% din intențiile de vot.

Sondajul efectuat pe un eșantion reprezentativ de 1.212 de persoane a fost realizat în intervalul 7-9 martie.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dur articol! / Așa este, domnule președinte?

2 Așa o fi?

3 Andreea Esca are un „confident”?

4 Idilă-surpriză în sportul românesc

5 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri