Consiliul Concurenței investighează un posibil cartel pe piața masei lemnoase

Consiliul Concurenței investighează un posibil cartel pe piața masei lemnoase

Consiliul Concurenței a efectuat, marți și miercuri, inspecții inopinate la sediile a patru companii care activează pe piața masei lemnoase, precum și la două direcții silvice, existând suspiciunea unor înțelegeri între acești agenți economici, a declarat, joi, președintele instituției, Bogdan Chirițoiu, prezent la conferința PRIA Competition. 

Firmele anchetate sunt Kronospan România SRL, Kronospan Sebeș SA, Alredia SRL și Lacul Codrilor SRL, iar direcțiile silvice sunt cele din Alba și Hunedoara.

Chirițoiu a precizat că instituția pe care o conduce a demarat în acest an o investigație privind posibile înțelegeri între cele patru firme privind împărțirea pieței și a surselor de aprovizionare, precum și adjudecării lemnului la un preț minimal în cadrul licitațiilor organizate de cele două direcții silvice.

"Studiul pe care îl derulăm pe piața lemnului indică faptul că există disfuncționalități în acest sector, mai ales în ceea ce privește organizarea licitațiilor. În acest context, analizăm cu atenție cazurile în care au existat licitații cu puțini participanți, precum și cele la care prețul de adjudecare a fost foarte scăzut", a precizat Chirițoiu.

Documentele ridicate cu prilejul inspecțiilor se află în analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice investigației. Inspecțiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigației, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunțare a Consiliului Concurenței în ceea ce privește existența unei încălcări a Legii concurenței.

Reprezentanții Concurenței au amintit că, în luna august 2015, în raportul preliminar al studiului derulat pe piața lemnului, Consiliul a făcut o serie de recomandări pentru îmbunătățirea mediului concurențial în acest sector. Studiul continuă cu analiza tuturor structurilor și mecanismelor de funcționare a pieței primare a lemnului și identificarea eventualelor disfuncționalități de natură concurențială.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a participat, joi, la conferința PRIA Competition, în cadrul căreia s-au dezbătut noutățile legislative în ceea ce privește concurența, precum și analize și studii de caz ale celor mai importante investigații de concurență de anul trecut.

Conferința, organizată de PRIA Events, reprezintă cel mai important eveniment dedicat concurenței și aduce laolaltă reprezentanți ai Consiliului Concurenței și ai altor autorități ale statului, reprezentanți ai camerelor de comerț și ambasadelor, reprezentanți din domeniul energetic, retail, telecom, sectorul bancar și piața farmaceutică.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

3 Jurnalistul Pro TV Marius Buga a fost arestat pentru 30 de zile / Detalii greu de digerat din dosarul de act sexual

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban