Constanța: Batalionului 341 Infanterie Rechinii Albi pleacă în Afganistan

Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței (BIPF) 'Rechinii Albi" au participat, luni dimineață, la Constanța, la ceremonia militară organizată cu ocazia plecării într-o nouă misiune NATO, la Baza Militară Kandahar, din Afganistan.

Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

În deschiderea ceremoniei, organizată în prezența familiilor și celor apropiați, șeful Statului Major General (SMG), general dr. Nicolae Ciucă, a fost întâmpinat de comandantul subunității, lt. col. Liviu Necula și a trecut în revistă cele patru companii ale batalionului, pe platoul din Piața Ovidiu. După efectuarea apelului solemn, colonelul Aurel Godean, reprezentantul Comandamentului Forțelor Întrunite din cadrul SMG, a dat citire Ordinului de misiune, precizând că subunitatea a fost pusă la dispoziție pentru a participa la misiuni și operații în afara teritoriului național în anul 2016 și 2017, în baza hotărârii CSAT, începând cu data de 2 august, pentru o perioadă de șase luni, în vederea participării în teatrul de operațiuni Afganistan, în cadrul misiunii NATO—Resolute Support.

Astfel, potrivit reprezentantului militar, BIPF 341 'Rechinii Albi' va executa misiuni specifice de asigurare a protecției forței în zona de apărare terestră apropiată bazei militare Kandahar, în perioada august 2016 — martie 2017, în scopul sprijinirii Comandamentului de Sud pentru Instruire, Asistență și Consiliere a Forțelor Naționale de Securitate Afgane. Comanda operațională a batalionului va fi exercitată de comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite iar controlul operațional este transferat către Comandamentul Suprem Aliat în Europa și ulterior va fi delegat în mod ierarhic către comanda misiunii Resolute Support, la comandantul Comandamentului de Sud pentru Instruire, Asistență și Consiliere. "Dragi camarazi, suntem siguri că misiunea voastră în Afganistan va fi un succes, rezultatele obținute în cadrul programului de pregătire și evaluare a capacității operaționale, recent încheiat, demonstrând din plin acest lucru. Să reprezentați cu cinste, demnitate și onoare tradițiile prestigioasei dumneavoastră unități a Armatei Române. În numele Comandamentului Forțelor Întrunite am onoarea să vă salut, vă doresc misiune ușoară și să vă întoarceți cu toții acasă sănătoși, la familii și cei dragi", a încheiat col Aurel Godean.

Cei 420 de militari ai Batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi" au parcurs timp de patru luni un program intens de pregătire, pentru a acționa în cadrul misiunii NATO "Resolute Support", pentru asigurarea protecției forței bazei militare din Kandahar și pentru consilierea forțelor de securitate afgane. Până în prezent. Batalionul 341 Infanterie a executat misiunile externe: "ROFND VIII-X" (2004-2005) în Kosovo, "IRAQI FREEDOM" (2008-2009) în Irak și ISAF (2006, 2011) în Afganistan.

Urmare a gradului înalt de profesionalizare, începând cu anul 2000, Batalionul 341 Infanterie a fost nominalizat să reprezinte România în cadrul inițiativei regionale SEEBRIG (South Eastern European Brigade), alături de alte șase state partenere: Albania, Bulgaria, Italia, Grecia, Macedonia și Turcia.

Pentru profesionalismul dovedit pe timpul participării la numeroase exerciții și misiuni internaționale, Drapelul de Luptă al Batalionului 341 Infanterie a fost decorat cu: "Emblema de Onoare a Forțelor Terestre", "Emblema de Onoare a Statului Major General" și medalia "Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemne de război".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Top 10 piscine din lume