Consumul de antidepresive a explodat în Europa. Românii consumă cel mai puțin

Consumul de antidepresive a explodat în Europa. Românii consumă cel mai puțin

Consumul de medicamente antidepresive a crescut spectaculos în ultimele două decenii, la nivel mondial, europenii fiind în top.

Depresia cronică, în creșetere în Europa Foto: Shutterstock

Datele Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OCDE, arată că folosirea acestor medicamente a crescut de două ori și jumătate începând cu anul 2000, în 18 țări europene, cu 147%, potrivit Euronews . Totodată, în timpul pandemiei de COVID-19 a crescut dramatic numărul cazurilor de anxietate și depresie.

Cehia, cele mai mari creșteri

Creșterile sunt foarte diferite de la o țară la alta. Astfel, în Franța, între anul 2000 și 2020 creșterea a fost de doar 38%, în timp ce în Cehia, creșterea este de 577%. Cu mențiunea că aceasta din urmă a plecat de la un nivel foarte redus, în timp ce în Franța s-a menținut un nivel relativ ridicat. Totodată, în intervalul mai sus citat consumul a crescut și în Estonia – 478%, Slovacia – 460% și Portugalia – 304%. Urmează Regatul Unit – 256%, Spania – 208% și Germania – 200%.

Datele mai arată că în 14 din 18 țări europene, consumul a crescut de peste două ori și că nu se poate face o corelație între fericire și utilizarea de antidepresive.

De exemplu, Islanda s-a plasat pe locul al doilea în World Happiness Report (Raportul Mondial al fericirii), în 2020, adică a fost a doua cea mai fericită țară din lume, dar totodată are și cel mai mare consum de antidepresive din Europa. În timp ce Finlanda – cea mai fericită țară conform raportului mai sus citat – s-a plasat pe locul 7 la consumul de antidepresive, din 24 de țări. Letonia – țara cu cel mai mic consum de antidepresive – s-a clasat pe locul 34 în topul fericirii.

În ultimul deceniu, consumul de antidepresive a scăzut doar în Danemarca, cu 4%. Între 2010 și 2020, folosirea acestor medicamente a crescut cu 36,5% în 24 de țări europene.

Costul cheltuielilor cu medicamentele antidepresive constituie o povară pentru cetățeni și sistemele de sănătate. În 2020, Germania a cheltuit 783 de milioane de euro pe antidepresive, Spania, 626 de milioane de euro, în timp ce Italia – 440 de milioane de euro, fiind în top la acest indicator. Datele mai arată că raportul între cheltuielile pentru antidepresive au reprezentat 4% din totalul produselor farmaceutice în Portugalia, comparativ cu 2,7% în Spania și 2,2%, în Austria.

Impactul COVID-19

Nu există date oficiale comparabile referitor la ponderea persoanelor care au declarat că suferă de depresie cronică sau că au apelat la psiholog , psihoterapeut sau psihiatru. Potrivit Eurostat, în 2019, 7,2% dintre cetățenii UE au declarat că suferă de depresie cronică, reprezentând o creștere de doar 0,4% față de 2014. Ponderea persoanelor care au raportat depresie cronică a fost cea mai mică în România – 1%, în Bulgaria – 2,7% și în Malta – 3,5%. La polul opus s-au aflat Islanda – 15,6%, Portugalia – 12,2% și Suedia – 11,7%. De altfel, Islanda și Portugalia se află în top și la consumul de antidepresive, în 2020.

În timpul pandemiei de COVID-19, prevalența anxietății și a depresiei a crescut semnificativ, la fel și consumul de antidepresive. Prevalența anxietății la începutul anului 2020 a fost dublă sau mai mare decât dublă față de cea observată în anii anteriori în Belgia, Franța, Italia, Mexic, Noua Zeelandă, Regatul Unit și SUA, în timp ce prevalența depresiei, de două ori sau mai mare în Mexic, Australia, Belgia, Canada, Franța, Republica Cehă, Suedia, Regatul Unit și SUA.

Între 2019 și 2021 în cele 14 țări OCDE pentru care există date disponibile s-a înregistrat o creștere de 10% a consumului de medicamente antidepresive. În acești doi ani, în Letonia, consumul a crescut cu 22%, în timp ce, în Ungaria, cu doar 1%.

Specialiștii avansează mai multe motive care ar putea sta la baza acestor creșteri în ultimele două decenii. Cercetătorii din Regatul Unit care au studiat tendințele de prescriere a antidepresivelor în această țară sunt de părere că motivele includ mai buna recunoaștere a depresiei, disponibilitatea acestor tipuri de medicamente și a terapiilor; schimbarea mentalității pacienților, evoluția ghidurilor clinice și lărgirea gamei de indicații tratate cu antidepresive.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”