Continuă scurgerea de date șocante despre acest personaj grotesc, pe care penibilul E.Constantinescu l-a pus șef peste un serviciu de informații

Continuă scurgerea de date șocante despre acest personaj grotesc, pe care penibilul E.Constantinescu l-a pus șef peste un serviciu de informații

Continuăm astăzi seria dezvăluirilor cu privire la ”debandada controlată” de la Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid. Agenție sub autoritatea MAE, dar transformată într-o adevărată ”feudă” personală a directorului general Cătălin Harnagea. Fostul șef al Serviciului de Informații Externe ajungând să deconteze până și cazări fictive în hoteluri din Kinshasa, Congo, doar ca să mai iasă un ban în plus…

Harnagea a umblat până și la banii pentru ajutorarea românilor din Republica Moldova și Cernăuți!

Numai că dincolo de aceste ”găinării” – unele de câte 100.000 de euro , ce-i drept! – ”lațul” rapoartelor contrainformative împotriva spionului Harnagea se strânge deja la ”next level”. Acolo unde au fost deja documentate ”firmele sub acoperire” ale fostului șef al spionilor români, acestea fiind principalele beneficiare ale ”granturilor” RoAid unidirecționate de către Cătălin Harnagea. Astfel că, după cum o arată Notele Informative intrate în posesia noastră, au fost identificate plățile de peste jumătate de milion de euro făcute de RoAid către firmele de casă ale lui Harnagea, fără ca ”proiectele fantomă” care au tras aceste sume exorbitante să se regăsească și în planul anual aprobat de Guvernul României.

Pozițiile 16,18 și 30

Iar pentru a înțelege mai bine mecanismul plăților de la RoAid, publicăm integral o notă informativă al cărei ”beneficiar legal” este chiar la Palatul Victoria:

” Având în vedere obiectivele strategice ale cooperării internaționale pentru dezvoltare și urmărind îndeplinirea angajamentelor de politică externă de dezvoltare a statului român, vă rugăm respectuos să dispuneți așa cum considerați de cuviință în ceea ce privește situația modificării planului anual aprobat de către Guvernul României la data de 7 martie 2018 în proporție de 40% în favoarea unor granturi (inițiative de sprijinire a mediului privat). În urma analizei informative asupra planului anual 2018 a Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și a gradului de implementare a proiectelor din planul respectiv s-a constatat faptul că planul inițial a suferit ajustări majore. Spre exemplu, la poziția 30 ”Implementarea altor proiecte și inițiative; testare parteneriate cu mediul privat, asistența umanitară” suma aprobată inițial a fost de 100.000 de Euro. Aceasta fiind ulterior modificată până la valoarea de 515.308 Euro, neexistând fundamentarea acestei ”necesități”, având în vedere că în planul inițial aprobat de Guvernul României NU au fost trasate astfel de direcții!

I-a făcut șeful RoAid și pe Meleșcanu și Tăriceanu?

Alte exemple sunt pozițiile 16, respectiv 18 din planul aprobat de către Guvernul României. Sumele aprobate au fost de 300.000 Euro, dar direcțiile aflate în plan nu au fost respectate și nici nu există note de fundamentare pentru ca planul să fie reajustat în limitele bugetare aprobate. Lipsă note a Directorilor de spații MAE pe Moldova, din care să reiasă necesitatea schimbării respectivelor proiecte care să țină cont de evoluțiile pe plan internațional, cu toate că tema asistenței oficiale pentru dezvoltare devine tot mai importantă în discuțiile din cadrul UE și OECD.

Una aproba Guvernul, alta plătea Harnagea

Modificările planului inițial aprobat de Guvernul României au fost făcute doar prin Note Interne emise de către Directorul General al Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, Cătălin Harnagea și fără aprobarea Guvernului și neținând cont de nota/dispoziția emisă de Ministrul Afacerilor Externe și prin care s-a interzis să se facă vreo plată în afara planului aprobat de Guvernul României. Față de cele de mai sus, vă rog să dispuneți”.

Planuri realocate, Dispoziții ajustate

De asemenea, publicăm integral și o altă notă informativă, prin care se solicită inclusiv punerea la dispoziție a mai multe documente interne din cadrul RoAid:

” Solicităm note argumentate de la Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare cu privire la necesitatea ajustării planului inițial aprobat de către Guvernul României în data de 11 mai 2018, necesare în vederea cercetării următoarelor aspecte:

  • În baza cărei dispoziții s-a ajustat planul Agenției ( realocarea sumei de 515.308 Euro pentru call-uri private)
  • Fundamentarea acestei ”necesități”, având în vedere că în planul inițial aprobat de către Guvernul României NU au fost trasate astfel de direcții
  • Minutele discuțiilor purtate în cursul lunilor februarie – martie cu reprezentanții societății Premium Audit Consulting SRL.
  • Cine, în baza cărei hotărâri și cum au fost ajustate proiectele din planul inițial aprobat la data de11 martie 2018? În baza cărei strategii au avut loc aceste ajustări?
  • Având în vedere că planul inițial aprobat de Guvernul României a fost ajustat în proporție de 33% doar către call-uri private, această măsură ar fi trebuit să fie aprobată de către Guvernul României, chiar dacă s-a întrunit Comitetul Consultativ. Cum a fost făcută realocarea fără aprobarea Guvernului.
  • Cine din conducerea Agenției a repartizat aceste proiecte în domeniul privat?
  • Care este beneficiul și impactul cheltuirii sumei de peste 500.000 Euro pentru Agenție și politica externă a României, având în vedere că din proiectele care aveau un real impact în domeniul asistenței umanitare pentru dezvoltare au fost luate sume pentru realizarea cuantumului de 500. 000 Euro
  • Fundamentarea activităților care au dus la realizarea acestor cheltuieli inutile, care riscă să fie respinse cu ocazia raportării OECD.
  • Documentele care au stat la baza ajustării planului inițial aprobat de Guvernul României (11 martie 2018).

Legăturile din Cipru…

Însă cea mai ”devastatoare” dintre notele informative intrate în posesia noastră este cea pe care susținătorul necondiționat al lui Cătălin Harnagea de la vârful Ministerului Afacerilor Externe – dar nu Bogdan Aurescu !- spera să nu iasă niciodată dintr-un anume sertar. Iată însă că, ghinion, o publicăm astăzi :

”În urma verificărilor efectuate în cadrul Agenției vă aducem la cunoștință că în urma re-re-re-re- distribuirii fondurilor aferente bugetelor destinate proiectelor, RoAid a făcut plăți generate de call-urile private, în valoare totală de peste 500.000 de euro, către următoarele societăți comerciale :

DATACOM SRL ; EXELO TRAINING & DEVELOPMENT SRL, PREMIUM AUDIT CONSULTING SRL, RMR REGEL și MESSTECHNIK SRL, RIDGELINE INDUSTRIAL SRL, T2 SRL, TENDOR INVESTMENT GROUP SRL.

Menționăm că nu am regăsit nici unul dintre aceste studii de fezabilitate/prefazabilitate în planul anual aprobat de Guvernul României, precum și faptul că s-a ajuns la aceste sume cheltuite cu ocazia descoperirii faptului că s-au mutat sume importante din bugetul proiectului pentru Cernăuți, în favoarea unor alte ”priorități”. Modificările au fost făcute fără aprobarea Guvernului, doar prin note interne emise de Directorul General. Față de cele de mai sus, vă rog să dispuneți”.

Iar verificarea ”justificărilor” pentru care Harnagea a pompat până și banii destinați ajutorării românilor din Cernăuți poate duce la multe surprize. Chiar și pentru oameni politici ca Teodor Meleșcanu sau Călin Popescu Tăriceanu, cărora Harnagea pare să le fi înșelat până și lor ”așteptările”. Dar și despre ”legăturile primejdioase” din Cipru, pe zona Estică, ale uneia dintre firmele de pe listă. Mai ales că s-a luat și urma afacerilor ”cu vânt” din Jamaica și Georgia, după cum vom dezvălui numerele viitoare… SURSA: National.ro /Cătălin Tache


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...