Contraofensiva Ucrainei intră într-o etapă decisivă

Contraofensiva Ucrainei intră într-o etapă decisivă

Armata ucraineană are o șansă reală de a sparge complet apărarea rusă, presupunând că nu rămâne fără muniții, spune analistul militar american Michael Kofman care a făcut mai multe călătorii in zona de război.

Foto Profimedia

„Cred că este corect să spun că intră în cea mai decisivă fază. Este dificil de estimat când o operațiune ofensivă ar putea culmina sau se va încheia, aceste lucruri tind să nu se întâmple într-un mod liniar, dar este clar că ne apropiem de etapele finale ale acestei operațiuni”, a menționat Kofman într-un interviu acordat „Der Spiegel“.

Potrivit acestuia, se pare că atât Ucraina, cât și Rusia și-au desfășurat acum rezervele strategice. Prin urmare, această bătălie se reduce la echilibrul relativ de uzură: cine este mai capabil să-și gestioneze forțele, păstrând puterea de luptă și muniția.

„Cred că există o posibilitate realistă ca forțele ucrainene să spargă liniile rusești. Cu siguranță, în ultimele două săptămâni, impulsul luat și dinamica s-au schimbat puțin. Operațiunile militare pot avea loc, desigur, într-un mod neliniar. Dacă armata rusă este epuizată și nu are rezerve suplimentare de aruncat în luptă, acest lucru ar putea pune forțele ruse într-o poziție precară. Mi-e teamă că nu este un joc de salon în care să poți juca și să prezici cu ușurință rezultatele”, a explicat Kofman.

Noi cuceriri

Ucraina a anunțat luni că trupele sale au recucerit mai multe teritorii pe frontul de est, în zona Bahmut, și au avansat în sud în contraofensiva sa împotriva forțelor ruse, transmite Reuters.

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei a publicat o fotografie a armatei ucrainene la Kleșcievk Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că forțele Kievului au recucerit doi kilometri pătrați de teritoriu în ultima săptămână în jurul Bahmut, oraș din est care a fost capturat de trupele rusești în luna mai după mai multe luni de lupte.

Forțele Kievului au recucerit, de asemenea, două sate de pe flancul sudic al orașului, Andriivka și Klishchiivka, a precizat Maliar. Ambele orașe se află pe terenuri mai înalte, iar eliberarea lor ar putea pregăti terenul pentru reafirmarea controlului asupra orașului strategic Bahmut.

Trupele Kievului au eliberat 51 km pătrați în apropiere de Bahmut de la începutul contraofensivei, a declarat Maliar.

Mai la sud, în regiunea Donețk, trupele ucrainene au continuat să blocheze ofensiva rusă spre orașele Avdiivka și Marinka, a precizat Maliar.

Forțele ucrainene care încearcă să avanseze spre Marea Azov într-o ofensivă menită să spargă în două trupele ruse, au recucerit 5,2 km pătrați în ultima săptămână, a precizat Maliar. În total, Ucraina a recâștigat peste 260 de km pătrați din teritoriul său de sud în timpul contraofensivei, a spus ea.

„Realizare solidă din punct de vedere operațional”

Institutul pentru Studiul Războiului a notat, în ultima evaluare, că forțele ucrainene au eliberat a două orășele mici la sud de Bahmut, adăugând că întregul efort al Ucrainei, mai întâi pentru a apăra și acum pentru a desfășura operațiuni de contraofensivă în jurul Bahmut, a fost subiectul multor critici nejustificate.

Operațiunile defensive și contraofensive ale Ucrainei în zona Bahmut începând din vara anului 2022 reprezintă o realizare solidă din punct de vedere operațional, care a blocat o mare parte din puterea de luptă rusă care, altfel, ar fi fost disponibilă pentru a întări apărarea rusă în sudul Ucrainei.

Elemente din două dintre cele patru divizii aeropurtate (VDV) ale Rusiei și trei dintre cele patru brigăzi separate VDV ale Rusiei apără în prezent zona Bahmut.

Această realizare semnificativă a Ucrainei a contribuit la a împiedica Rusia să-și creeze o mare rezervă operațională mobilă VDV care ar fi putut fi folosită pentru a opri principalul efort de contraofensivă ucrainean în regiunea Zaporojie

Eforturile continue ale contraofensivei ucrainene pe scară largă în jurul Bahmut sunt necesare pentru a menține forțele rusești fixate în acea zonă, deoarece probabila redistribuire recentă a unui detașament al unei brigăzi separate VDV din apropierea Bahmut în sudul Ucrainei arată cât de dornici sunt rușii să recupereze puterea de luptă pe care contraofensiva ucraineană din jurul Bahmut o fixează acolo.

Rușii se pregătesc să apere Tokmak

Trupele ruse întăresc apărarea orașului Tokak, important din punct de vedere strategic pentru regiunea Zaporojie.

Se observă că în jurul Tokmak, situat la aproximativ 16 kilometri de linia frontului actual, forțele ruse înființează puncte de control și fortificații antitanc suplimentare și, de asemenea, sapă noi tranșee în zona deținută de Armata a 58-a Combinată a Federației Ruse.

„Se pregătesc să facă din Tokmak nucleul celei de-a doua linii principale de apărare”, consideră serviciile secrete britanice.

Îmbunătățirea apărării orașului indică probabil preocuparea tot mai mare a Rusiei cu privire la pătrunderea tactică a trupelor ucrainene prin prima linie principală de apărare din regiunea de nord Zaporojie.

Înaintarea Forțelor de Apărare ucrainene în regiunea de vest Zaporojie a forțat probabil comandamentul rus să acorde prioritate apărării în această regiune și să redistribuie forțe de elită, susține si Institutul pentru Studiul Războiului ISW.

Kievul spune că poate rupe până la iarnă podul terestru până la Marea Azov

Kirilo Budanov Foto EPA EFE

Kirilo Budanov Foto EPA EFE

Șeful informațiilor militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, spune că până la iarnă, forțele de apărare ale Ucrainei ar putea reuși să distrugă coridorul terestru care leagă Donbasul ocupat de Crimeea anexată de Rusia. Într-un interviu pentru „The Economist“, Kirilo Budanov analizează situația contraofensivei, iar concluzia sa este una optimistă: Rusia are motive de îngrijorare, întrucât prima sa linie de apărare pe axa sudică foarte importantă din Zaporijia a fost deja străpunsă în unele locuri.

Potrivit generalului, aceasta înseamnă că operațiunea de tăiere a legăturii terestre dintre Rusia și Crimeea poate fi efectuată încă înainte de iarnă. Budanov recunoaște că Ucraina a apelat deja o parte din trupele sale de rezervă, dar Rusia, la rândul său, a desfășurat rezerve insuficient de puternice, trupe pe care nu intenționa să le desfășoare abia la sfârșitul lunii octombrie. „Spre deosebire de ceea ce susține, Federația Rusă nu are absolut nicio rezervă strategică”. El a clarificat că Armata a 25-a combinată rusă, care acum a fost dislocată prematur pe frontul de est în jurul Lîman și Kupiansk, are doar 80% din personal și 55% din echipamentul necesar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat