Controverse legate de inaugurarea unui monument dedicat fostei Securități

Controverse legate de inaugurarea unui monument dedicat fostei Securități

Inaugurarea monumentului dedicat fostei Securități din Cimitirul Eroilor, din Pitești, a stârnit o serie de controverse. Mai mulți actori publici au condamnat demersul și au cerut înlăturarea.

Monumentul ridicat în Pitești FOTO Facebook / Cristian Băcanu

Consilierul PNL Cristian Băcanu i-a atras atenția lideruluui social-democrat, Marcel Ciolacu, că trebuie să fie garantul unei social-democrații moderne şi euro-atlantică, explicând că fără acordul autorităților de aici, sub conducerea PSD, ridicarea monumetului nu ar fi fost posibilă

„Revoltător, scandalos și nedrept. (...) A scăpat aproape neobservat un eveniment care mi-a întors stomacul pe dos: o troiță-monument, creată în memoria „eroilor” fostei Securități, a fost dezvelită în această săptămână, tocmai la Cimitirul Eroilor din Piteşti”, a scris Cristian Băcanu pe Facebook .

Potrivit liberalului, monumentul „este o palmă dată victimelor comunismului. Ca succesor al unor deținuți politic, mă simt pur și simplu jignit. „Fenomenul Pitești” se studiază în cărțile de istorie și a devenit sinonim cu ororile regimului comunist. Troița ridicată în numele securiștilor și fostei Securități este o palmă dată tuturor celor au suferit din cauza odiosului regim”, a scris Cristian Băcanu pe Facebook.

Consilierul PNL a subliniat că autoritățile locale din Pitești au făcut posibilă ridicarea monumentului în cinstea Securității. „Trebuie spus că acest monument odios nu ar fi putut fi ridicat fără concursul autorităților locale. Un astfel de monument are nevoie de acordul administrației publice locale, condusă de PSD în Pitești și Argeș. De altfel, la eveniment a participat un consilier județean PSD, Nicolae Tudose”, a mai transmis Băcanu.

Băcanu, mesaj pentru Ciolacu

Liberalul i-a atras atenția lui Marcel Ciolacu, acuzând o bătaie de joc la adresa deținuților politici. „Domnule Ciolacu, trebuie să fiți garantul unei social-democrații moderne şi euro-atlantică. La dumneavoastră în birou, se aude? La PSD central ajung veştile din teritoriu? Aveți de gând să faceți ceva? La sediul din Kisseleff e totul bine? Ce bătaie de joc de neconceput la adresa tuturor deținuților politici din temnițele comuniste! Poza atașată postării reprezintă „fișa” bunicului meu, mărturie privind munca de scrib a unui securist. Cei care i-au completat „fișa matricolă penală” și l-au torturat doar pentru că nu era comunist sunt cei care au primit cadou de la autoritățile din Pitești o troiță-monument! Revoltător”, a conchis Băcanu.

Băcanu a relatat că străbunicul și unchiul său au stat închiși la Pitești. „Au fost torturați și au suferit traume de neînchipuit, așa cum s-a întâmplat cu mulți deținuți comuniști. Unchiul Ion îmi povestea când eram prin clasa a 12-a cum securiștii îl băteau cu piciorul unui scaun peste față și că, în timpul torturilor, mandibula îi era luxată de câteva ori. Iar asta se întâmpla săptămânal”, a mai relatat Băcanu.

ICCMER și Alexandru Muraru cer retragerea monumentului

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER) și deputatul PNL Alexandru Muraru au cerut retragerea monumentului.

IICCMER a cerut şi delimitarea Instituţiilor Statului de această manifestare despre care spune că a avut un caracter totalitar.

Liderul liberal a explicat că „adevărații eroi ai României sunt tocmai victimele care s-au opus unui regim de persecuție instrumentat de Partidul Comunist și pus în practică de Securitate”.

Ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este o acțiune care contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. Mai mult, România a fost printre statele din Estul Europei care a cerut la nivel european interzicerea negării si banalizării crimelor comuniste, cât și apologia lor”, a mai argumentat liberalul.

Muraru: Statul democratic român condamnă instrumentele regimului comunist

Muraru a mai explicat că „este un fapt documentat istoric că ofiţerii de securitate și din alte unităţi ale Ministerului de Interne erau cei care acţionau direct pentru supravegherea și intimidarea populaţiei”.

„Totalitarismul comunist a fost condamnat în Parlamentul European în 2009. Astfel, au fost condamnate crimele împotriva umanităţii şi a nenumăratelor violări ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste. Parlamentul României, în 2006, prin Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a statuat clar și fără echivoc faptul că Securitatea a fost “o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim și criminal. Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea”, a mai transmis Muraru.

Liderul PNL a subliniat că „orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist”.

„Securitatea a fost brațul armat al Partidului Comunist care a menținut la putere o elită cleptocratică, abuzivă, dictatorială și criminală. Orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist și ne scoate de pe orbita europeană, unde prezervarea și consolidarea unei culturi a memoriei față de cei care au suferit de pe urma regimurilor totalitare este sacrosanctă”, a mai transmis Muraru.

Moșteanu: Este ilegal. Ușor de încadrat la „propagandă în favoarea statului totalitar”

Deputatul USR Ionuț Moșteanu a susținut că ridicarea monumentului este ilegală și că persoanele care au aprobat acest lucru trebuie demise.

„Cine a dat aprobarea pentru un astfel de monument în memoria criminalilor regimului comunist trebuie demis de urgență. Înainte de toate, acest așa zis monument este ilegal, fiind ușor de încadrat la „propagandă în favoarea statului totalitar”, a scris Mo;teanu pe Facebook.

Potrivit liderului USR, evenimentul a fost organizat de fostul ofițer de securitate și șef al SRI Argeș”, „oameni care nu înțeles că trebuie să retragă odată pentru totdeauna din viața publică”, a mai scris Moșteanu, susținând că „au făcut destul de mult rău Argeșului și României”.

Și istoricul Marius Oprea a avut o reacție față de acțiunea autorităților din Pitești.

„În această vînzoleală tristă şi cenuşie, care anunţă vremuri precum cele pe care le-am trăit sub Ceauşescu în anii ’80, inclusiv frigul din case şi o foame care de astă dată nu e pentru că nu ai ce cumpăra, ci nu ai cu ce, singurii care nu au problema zilei de mîine ridică monumente. În această agitaţie deprimantă, am trăit să văd cum Securitatea învinge. Cum calcă pe morminte fără cruce, cum le ridică monumente torţionarilor. Cum altfel, decît o victorie a lor, poate fi interpretat faptul că foştii securişti sînt socotiţi, nu de azi, ci de mai multă vreme oameni care „au folosit arma informaţiei pentru a opri şi contracara ameninţările la adresa naţiunii române”, cum spune un ziar on-line local (...) Iată cum, din imaginarul colectiv, dispare victima şi apare în locul ei torţionarul”, a transmis istoricul, potrivit Mediafax .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante