Coreea de Nord: Kim Jong-Un a supervizat ultimul tir de artilerie

Coreea de Nord: Kim Jong-Un a supervizat ultimul tir de artilerie

Cu o căciulă rusească de culoare neagră (ushanka) pe cap şi cu un binoclu în mâini, liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat marţi dimineaţă ultimul test militar al ţării sale, potrivit agenţiei de presă nord-coreene KCNA, în timp ce Coreea de Sud consideră că în acest fel Phenianul încearcă să atragă atenţia Washingtonului şi Seulului, notează AFP.

Kim a 'supervizat un nou exerciţiu de tiruri cu artilerie cu rază lungă de acţiune', a relatat marţi KCNA, la o zi după tirul de luni cu ceea ce părea să fie - potrivit Tokyo - rachete balistice.

La mai bine de un an de la eşecul celui de-al doilea summit între Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump, Coreea de Nord continuă să acţioneze la dezvoltarea programelor sale de armament, apreciază experţii.

Rodong Sinmun, organul oficial al Partidului muncitorilor, la putere în Coreea de Nord, a publicat la rândul său fotografii arătând rachete trase de lansatoare multiple cu patru tuburi de lansare care vizează ceea ce pare a fi o insulă.

Alte fotografii arată proiectile de calibru mai mic şi piese de artilerie trăgând salve.

Purtând o căciulă cu clape în stil rusesc şi o geacă militară bej, Kim apare în fotografiile din media oficiale cu un binoclu în mâini, flancat de un ofiţer purtând o mască neagră.

Coreea de Nord şi-a închis frontierele şi a luat măsuri drastice în încercarea de a evita propagarea epidemiei de coronavirus pe teritoriul său.

Ministerul sud-coreean pentru Unificare a indicat marţi că cele trei exerciţii pe care Kim le-a supervizat în ultimele două săptămâni au reprezentat primele activităţi militare ale Phenianului de la începutul anului.

'Aceasta vizează, din punct de vedere intern, consolidarea solidarităţii, iar din punct de vedere extern atragerea atenţiei din partea SUA şi a Coreei de Sud pentru a le îndemna să-şi schimbe atitudinea', a apreciat ministerul citat într-un comunicat.

Coreea de Nord face obiectul unei serii de sancţiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU, cu scopul de a o face să renunţe la programele sale nuclear şi balistic interzise.

Peninsula Coreeană a cunoscut în 2018 o spectaculoasă destindere, dar eforturile diplomatice se află în acest moment în impas după eşecul summitului de la Hanoi între Kim şi Trump.

Phenianul a dat în mod unilateral Washingtonului termen ca până la sfârşitul anului 2019 să facă noi concesii. La sfârşitul lunii decembrie, Kim a anunţat că, din acel moment, ţara sa nu se mai simte legată de moratoriul la testele nucleare şi la tirurile cu rachete balistice intercontinentale. De asemenea, el a ameninţat că va face o demonstraţie în curând cu o 'nouă armă strategică', potrivit AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale