Coreea de Sud/ corupție: Fostul ministru al sănătății Moon Hyung-Pyo a fost arestat

Coreea de Sud/ corupție: Fostul ministru al sănătății Moon Hyung-Pyo a fost arestat

Fostul ministru sud-coreean al sănătății Moon Hyung-Pyo a fost arestat miercuri, în timp ce ancheta privind scandalul de corupție în care este implicată președinta Park Geun-Hye se extinde, a informat presa locală, citată miercuri de DPA.

Moon, care conducea Serviciul național de pensii de stat (NPS) din Coreea de Sud, a fost arestat sub suspiciunea de a fi făcut presiuni asupra fondului pentru a susține o fuziune între Samsung și filiale în perioada în care a fost ministru al sănătății, a informat agenția de presă Yonhap.

Anchetatorii s-au declarat îngrijorați că Moon Hyung-Pyo ar putea încerca să distrugă probele. Ei au la dispoziție 48 de ore pentru a solicita un mandat oficial de arestare.

Park Geun-Hye este implicată într-un amplu scandal de corupție, care a determinat forul legislativ de la Seul să adopte, pe 9 decembrie, o moțiune privind începerea procedurii de destituire a președintei țării. În virtutea acestei proceduri, șefa statului a fost suspendată, iar Curtea Constituțională are la dispoziție 180 de zile pentru a se pronunța în acest caz. Dacă procedura de destituire va fi confirmată de Curtea Constituțională, atunci în termen de 60 de zile trebuie să fie organizate alegeri prezidențiale anticipate. Alegerile prezidențiale la termen sunt prevăzute pentru 20 decembrie 2017.

În scandalul de corupție mai este implicată Choi Soon-Sil, o prietenă apropiată a președintei Park Geun-Hye. Choi Soon-Sil, arestată la începutul lunii noiembrie pentru abuz de putere și extorcare, este acuzată că s-a folosit de relațiile de prietenie cu președinta pentru a cere fonduri de la marile companii din țară. Park Geun-Hye este acuzată de 'complicitate' la faptele ilegale ale prietenei sale, precum și pentru că a lăsat-o să se amestece în afacerile statului.

În noiembrie, procurorii au percheziționat birourile Samsung și NPS ca parte a anchetei lor în legătură cu presiuni exercitate de președinta Park asupra fondului de pensii pentru a sprijini Samsung în schimbul unor favoruri acordate lui Choi Soon-Sil.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…