Coronavirus - Italia încearcă să se coordoneze cu ţările vecine, dar deocamdată nu susţine reintroducerea controalelor la frontierele Schengen

Coronavirus - Italia încearcă să se coordoneze cu ţările vecine, dar deocamdată nu susţine reintroducerea controalelor la frontierele Schengen

Guvernul italian va organiza marţi la Roma o reuniune a miniştrilor sănătăţii din statele vecine pentru a determina ''liniile de acţiune comune'' în faţa epidemiei de coronavirus, a anunţat luni Protecţia Civilă italiană într-un comunicat în care se mai arată că oficialii italieni nu agreează ideea reintroducerii controalelor la frontierele Schengen, întrucât în opinia lor ''o asemenea măsură nu garantează nicio eficacitate preventivă''.

La o întâlnire la care au participat luni premierul Giuseppe Conte, ministrul de externe Luigi Di Maio şi şeful Protecţiei Civile Angelo Borrelli, precum şi preşedinţii regiunilor italiene cele mai afectate de epidemia de coronavirus ''au fost examinate toate chestiunile ce ţin de fluxurile transfrontaliere şi de controlul frontierelor aeriene, maritime, terestre şi feroviare, inclusiv eventualitatea restabilirii controalelor la frontiere prin derogare de la Schengen'' se arată în comunicatul citat de AFP.

În ce priveşte restabilirea controalelor la frontierele Schengen, responsabilii italieni participanţi la această întâlnire consideră că ''nu există fezabilitate practică pentru o asemenea suspendare'' a acordurilor Schengen. ''O asemenea măsură nu garantează nicio eficacitate preventivă'', sunt de părere oficialii italieni.

Numeroşi preşedinţi de regiuni italiene şi-au ''manifestat îngrijorarea faţă de mobilitatea lucrătorilor italieni trans-frontalieri''. În fiecare zi circa 68.000 de astfel de lucrători italieni se deplasează în catonul elveţian Ticino.

Ministrul austriac al sănătăţii, Rudolf Anschober, a confirmat că se va întâlni marţi la Roma cu omologii săi din Italia, Slovenia, Austria, Elveţia, Franţa şi Germania pentru a-şi coordona acţiunile în contextul extinderii epidemiei de coronavirus în Italia, transmite agenţia DPA. Austria a oprit duminică seară la graniţă trenuri care veneau din Italia.

Comisia Europeană a transmis luni că ''nu recomandă'' reinstituirea controalelor la frontierele interne ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen, menţionând că o asemenea decizie revine statelor membre, dar că ea trebuie luată ''în coordonare cu alţii'', să fie ''proporţionată'' şi ''bazată pe o evaluare credibilă a riscurilor şi pe dovezi ştiinţifice''.

Conform ultimului bilanţ, 224 de cazuri de coronavirus şi şapte decese au fost confirmate în nordul Italiei, a treia ţară cea mai afectată de această epidemie după China şi Coreea de Sud, după ce vineri în Italia erau numai şase cazuri confirmate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria