Coronavirus: Americanii sunt refractari la urmărirea contactelor (studiu)

Coronavirus: Americanii sunt refractari la urmărirea contactelor (studiu)

Urmărirea contactelor celor infectaţi cu coronavirus ar fi putut fi o armă pentru oficialităţi în lupta cu epidemia de coronavirus, dar americanii sunt suspicioşi faţă de procedură, care este îngreunată şi de deprinderile de utilizare a telefoanelor, arată un studiu al centrului de cercetare Pew din Washington, citat miercuri de dpa.

Majoritatea americanilor - 51% - s-ar opune cel puţin unui aspect esenţial ar urmăririi contactelor, arată studiul. Urmărirea se realizează prin discuţii cu cei testaţi pozitiv, pentru identificarea celor de care s-au apropiat; astfel, cei expuşi la coronavirus ar putea fi informaţi şi avertizaţi să se izoleze, pentru a opri răspândirea virusului. Doar 48% din americanii chestionaţi ar fi de acord să participe fără rezerve, prin comunicarea informaţiilor solicitate de oficialităţile sanitare şi - dacă li s-ar cere - prin izolarea timp de 14 zile.

'Cred că dacă am urmări eficient contactele nu am fi în situaţia în care suntem', a apreciat Edward Salsberg, cercetător la Universitatea George Washington, care a studiat urmărirea.

Rezultatele studiului sunt în concordanţă cu nemulţumirile autorităţilor sanitare locale faţă de reticenţa americanilor. În statul Pennsylvania, aproape jumătate din cei depistaţi ca purtători ai virusului nu au putut fi contactaţi în cadrul eforturilor recente de urmărire. La Philadelphia, procentajul de cazuri noi care pot fi găsite în cadrul procedurii este de 40-50%. Proporţia ridicată a celor care fie sunt de negăsit, fie refuză să participe a contribuit la creşterea puternică a numărului de cazuri din stat, a arătat Hannah Lawman, şefa operaţiunilor diviziei municipale de izolare a COVID-19. 'Desigur, cu cât la urmărirea contactelor participă mai puţini oameni, cu atât izolarea este mai dificilă', a spus ea.

La nivel naţional, studiul Pew a chestionat 10.211 adulţi din Statele Unite, în perioada 13-19 iulie; a rezultat că 41% din americani nu au încredere că oficialii din domeniul sanitar asigură securitatea informaţiilor personale. Tot 41% afirmă că probabil nu ar comunica cu un oficial care îi contactează telefonic sau prin mesaje text pe tema COVID-19.

Cercetătorii au stabilit însă că cooperarea pentru urmărirea contactelor s-ar ameliora cu 21% dacă autorităţile ar reuşi să treacă peste reticenţa publicului de a discuta la telefon cu oficialii din domeniul sănătăţii publice. Deprinderile de utilizare a telefonului sunt o altă problemă: doar 19% din cei chestionaţi ar răspunde unor apeluri de la numere necunoscute, iar 14% nici măcar nu şi-ar verifica mesageria vocală după ce resping un astfel de apel.

Pentru alte activităţi în vederea opririi epidemiei, sprijinul populaţiei este mai ridicat. Circa 93% din americani s-ar izola timp de 14 zile la solicitarea unui oficial sanitar, iar 77% ar fi cel puţin parţial dispuşi să dezvăluie unde s-au deplasat în zilele dinaintea testării pozitive.

La fel ca multe alte lucruri, în 2020 şi urmărirea contactelor a devenit o problemă politică. Mai mult de jumătate din republicanii conservatori susţin că ar refuza sau probabil nu ar discuta la telefon sau prin mesaje text cu un oficial din domeniul sănătăţii, în timp ce dintre democraţi doar 26% au aceeaşi atitudine.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…