Coronavirus: Armata SUA anunţă că epidemia de COVID-19 nu i-a afectat capacitatea de luptă

Coronavirus: Armata SUA anunţă că epidemia de COVID-19 nu i-a afectat capacitatea de luptă

Chiar dacă unul dintre portavioanele armatei americane - în cadrul căreia au fost înregistrate cazuri de COVID-19 - este imobilizat în Pacific, armata va răspunde oricărui atac, a declarat joi şeful Statului Major, generalul Mark Milley, într-o teleconferinţă destinată forţelor SUA, transmite AFP.

"Suntem pregătiţi, oricare ar fi ameninţarea. Sper că nimeni în lume nu crede despre capacităţile americane că ar fi slăbite serios. Nu este cazul", a spus Milley.

Pentagonul publică în fiecare zi de la începutul pandemiei numărul cazurilor pozitive cu COVID-19, spitalizări şi decese în cadrul său, inclusiv printre angajaţii civili şi în familiile militarilor, însă a încetat foarte rapid să precizeze în ce locuri au fost exact detectate cazurile respective, invocând securitatea militarilor săi, notează AFP.

Revista Newsweek a publicat joi o hartă a bazelor americane afectate de virus: 150 la momentul respectiv.

Expertul în armament nuclear Hans Kristensen, de la Federaţia oamenilor de ştiinţă americani (FAS), a remarcat că toate bazele nucleare americane sunt afectate, cu excepţia uneia.

Potrivit cifrelor Pentagonului, joi dimineaţă erau înregistrate 1.898 de cazuri de contaminare cu SARS CoV-2 în cadrul forţelor armate americane, dintre care 597 în US Navy, cea mai afectată. 64 de soldaţi au fost spitalizaţi, iar unul a decedat.

Două treimi dintre cazurile înregistrate în US Navy (416) provin de pe portavionul USS Theodore Roosevelt, imobilizat în Guam, insula americană din Pacific, unde marea majoritate a echipajului a fost evacuată.

Un infanterist marin de pe Theodore Roosevelt a fost spitalizat după ce a fost găsit leşinat de unul dintre camarazii săi, a declarat joi presei generalul John Hyten, nr. 2 în Statul Major.

Pentagonul este pe cale să reevalueze modul de protejare a echipajelor de pe portavioane, care - cu 5.000 de persoane la bord - sunt mai dificil de izolat în carantină decât cele ale unor nave mai mici, a adăugat el.

"Să credem că o astfel de situaţie nu se va repeta, nu este un mod bun de a planifica", a spus generalul Hyten.

Militarii au instituit la începutul lunii martie un sistem de izolare în jurul echipajelor submarinelor nucleare şi a bazelor care adăpostesc silozurile nucleare.

Două echipaje sunt plasate în carantină în paralel timp de două săptămâni înainte de a se îmbarca la bordul unui submarin sau de a-şi prelua serviciul în unităţile de supraveghere a arsenalului nuclear.

Dacă este detectat un caz în cadrul unei echipe, ea este izolată şi supusă tratamentului medical, iar o alta intră în carantină. Doar echipele sănătoase complet se îmbarcă.

Cazuri de COVID-19 au fost detectate în cadrul echipajelor altor trei portavioane americane care sunt la chei şi a căror desfăşurare nu este prevăzută în lunile următoare: Ronald Reagan, în curs de mentenanţă în Japonia, precum şi Carl Vinson şi Nimitz, ambele în mentenanţă în statul Washington (nord-vest).

Potrivit US Navy, bolnavii au fost evacuaţi, trataţi şi între timp s-au vindecat. Echipajul de pe Nimitz, care urmează să fie trimis în misiune în vară, rămâne la bord pentru a evita pe cât posibil orice nouă contaminare.

Informaţiile despre contaminarea cu noul coronavirus în cadrul armatei americane sunt disponibile, dar zvonurile şi dezinformarea continuă, în special provenind din Rusia, a indicat Laura Cooper, responsabilă pentru Rusia în cadrul Ministerului Apărării american. "Am văzut nu puţine forumuri preocupându-se de nivelul de pregătire a armatei SUA şi a altor ţări", a precizat ea joi pentru presă.

"Acest discurs există", a recunoscut generalul Milley. Dar "nu aş vrea ca adversarii noştri să creadă că pot profita de oportunitate în această perioadă de criză", a avertizat el.

Un total de 2.000 de cazuri într-o armată de 2,3 milioane de militari "nu este enorm", a subliniat generalul.

Armata americană îşi bazează strategia pe principiul căruia "demonstrarea puterii sale" este cea mai bună apărare, căci nimeni nu ar îndrăzni să o atace, notează AFP.

De aceea, continuă agenţia citată, incidentul de pe Theodore Roosevelt a deranjat atât de mult ierarhia militară, preocupată să salveze aparenţele, ceea ce l-a determinat pe comandantul portavionului să amintească într-o scrisoare controversată că SUA "nu sunt în război".

Comandantul a fost destituit de secretarul US Navy, Thomas Modly, care ulterior a demisionat din cauza modului foarte criticat în care a gestionat criza. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...