Coronavirus: Concediu fără plată pentru mii de sud-coreeni care lucrează pentru armata americană

Circa 4.000 de sud-coreeni care lucrează pentru armata americană sunt în concediu fără plată începând de miercuri, în urma unui conflict între Seul şi Washington pe tema finanţării forţelor americane, informează AFP.

Aproximativ 28.500 de soldaţi americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud pentru a o proteja de Coreea de Nord, dotată cu arme nucleare, notează AFP.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi s-au tensionat după ce Washingtonul a cerut Seulului să plătească 1 miliard de dolari suplimentari pentru a acoperi costurile acestei prezenţe militare.

Într-o primă fază, administraţia americană a cerut 5 miliarde de dolari (4,53 de miliarde de euro) pe an, de cinci ori mai mult decât suma deja alocată de Seul. Autorităţile americane afirmă că de atunci au făcut "compromisuri" asupra acestor cifre. Totuşi, şapte serii de negocieri, dintre care cea mai recentă la mijlocul lui martie, nu au permis ajungerea la un acord.

Precedentul acord de finanţare a expirat la sfârşitul lui decembrie.

Forţele Americane din Coreea de Sud (USFK) au anunţat luna trecută că se văd nevoite să-i trimită pe salariaţii sud-coreeni în concediu fără plată începând din 1 aprilie, din lipsă de fonduri pentru plata salariilor.

"Este o zi tristă pentru noi... este de neimaginat... sfâşietor", a subliniat miercuri, într-un comunicat, Robert Abrams, comandantul USFK. "Ei (angajaţii sud-coreeni) sunt esenţiali pentru misiunea noastră", a adăugat el.

Această măsură se aplică deocamdată la aproape jumătate dintre cei circa 9.000 de angajaţi sud-coreeni care lucrează pentru USFK. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I